Agris.cz - agrární portál

Lesy ČR vrací vodu lesu dalším dokončeným projektem na Olomoucku

15. 11. 2021 | Lesy České republiky, s. p.

V lesích u Žádlovic v Olomouckém kraji revitalizovaly Lesy České republiky koryto potoka Podhrádek a vybudovaly vodní nádrž. Vše za 7,2 miliony korun čerpané z Operačního programu Životní prostředí. Podnik tak letos na podzim dokončil další vodohospodářský projekt z programu Vracíme vodu lesu.

Na místě zaniklé vodní nádrže porostlé přestárlými a nepůvodními dřevinami jsme vybudovali novou nádrž, která zadrží až 6 800 metrů krychlových vody. Revitalizované koryto toku nyní přirozeně meandruje krajinou a při zvýšených průtocích se může voda rozlít do okolní nivy i deseti nových tůní. V této oblasti jsme tak posílili biodiverzitu,“ vysvětlil Michael Šnajdr, náměstek pro vodní hospodářství a investice z Oblastního ředitelství severní Morava Lesů ČR.

Vodní nádrž je spolu s revitalizovaným korytem potoka a deseti novými tůněmi významným lokálním biocentrem. Projekt ovlivňuje faunu a flóru i hladinu podzemní vody. Krajina při větších srážkách lépe pojímá vodu.

Více o všech vodohospodářských projektech Lesů ČR čtěte na www.vracimevodulesu.cz.

Kontakt: Eva Jouklová – tisková mluvčí; Lesy ČR, s.p; +420 725 257 900; eva.jouklova@lesycr.cz


Zdroj: Lesy České republiky, s. p., 15. 11. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 09:39