Agris.cz - agrární portál

Sklizeň hroznů bude o něco nižší než loni, jejich kvalita je ale velmi vysoká

27. 10. 2021 | ceskenoviny.cz

Sklizeň hroznů v České republice bude letos přibližně o pět procent nižší než dlouhodobý průměr a o 15 procent nižší než loni, kvalita hroznů je ale velmi vysoká. Novinářům to dnes řekl prezident Svazu vinařů Martin Chlad.

"Letos se ještě víc než kdy jindy potvrdilo, že hodnotit kvalitu úrody hroznů má smysl až tehdy, kdy je jich většina sklizena. Ještě v červenci a na začátku srpna to nevypadalo dobře, od poloviny srpna se ale počasí zlepšilo, bylo hodně slunečního svitu, chladnější rána. Tedy přesně počasí, které réva potřebuje," poznamenal Chlad.

Upozornil, že sklizeň v Evropě poznamenaly nejen jarní mrazy, ale i krupobití a sucho a tradiční země jako Francie, Itálie nebo Španělsko letos očekávají jednu z nejnižších sklizní ve srovnání s dlouhodobým průměrem.

Letošní vinobraní v České republice začalo přibližně 20. září, v současné době je sklizeno 80 procent hroznů. Sklizeň bude pokračovat do konce října, některé pozdnější odrůdy se budou sklízet i v listopadu.

"Kvalita hroznů je velmi vysoká. Hrozny mají v letošním roce obecně vyšší obsah kyselin, ale s ohledem na dobrý poměr kyseliny vinné ku kyselině jablečné a také nižší pH a vysokou cukernatost a vyzrálost by mohl být tento ročník patřit k ročníkům velmi zajímavým. Hrozny napadené ušlechtilou šedou hnilobou, by mohly dát základ vínům vysoké kvality," dodal Chlad.

Vinaři připomínají, že termíny vinobraní se letos vrátily k obvyklým termínům, z nichž v posledních několika velmi teplých letech vybočily. "Začátek sklizně v polovině září býval naprostým standardem v 80. i v průběhu 90. let minulého století. Až v posledních letech se začátek posunul už do srpna," podotkl hlavní sommeliér Národního vinařského centra Marek Babisz.

Autor: ČTK


Zdroj: ceskenoviny.cz, 27. 10. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 13:20