Agris.cz - agrární portál

Svaz: Výstav pivovarů v září klesl o 3,45 procenta, padal domácí trh

27. 10. 2021 | ČTK

Výstav českých pivovarů v září meziročně klesl o 3,45 procenta. Výrazněji klesala výroba pro domácí trh, o 5,6 procenta. Situaci tak zlepšoval export, který se meziročně zvýšil o 2,26 procenta, sdělili dnes ČTK zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven.

Meziročně se lépe dařilo čepovanému pivu, jeho výroba stoupla meziročně o dvě procenta. "Výsledky čepovaného piva nám dělají radost. Těší nás, že se hosté do hospod postupně vracejí. Posezení s kamarády je pro Čechy důležité i za současných podmínek. Loni bylo znát, že opakované restrikce ovlivňují návštěvnost restaurací, a lidé i proto více kupovali pivo v lahvích," sdělila ČTK výkonná ředitelka svazu Martina Ferencová.

Naopak výstav lahvového piva meziročně klesl o 15,7 procenta. Lépe se dařilo pivu v plechovkách, kterého se vyrobilo meziročně o zhruba 1,5 procenta více. O 1,5 procenta se pak snížil prodej piva v PET lahvích.

Stále větší zájem je o ležáky, jejichž prodeje stouply o 3,1 procenta. Větší zájem byl také o tzv. plná piva, což jsou jedenácti a dvanáctistupňová piva se svrchním kvašením, kterých se prodalo meziročně o 10,7 procenta více.

"Pokles byl ale i v tomto měsíci charakteristický pro 'silná piva', která tentokrát oslabila o 28,2 procenta. Ještě méně se pak vyrobilo nealkoholických piv, jejichž popularita významně roste s dobrým počasím," uzavřel svaz.

V tomto týdnu se kriticky ozvali zástupci minipivovarů, Českomoravský svaz minipivovarů žádá za zásahy do podnikání od vlády finanční kompenzace. Nesouhlasí s tím, aby restauratéři kontrolovali bezinfekčnost hostů. Informace o tomto opatření přijali zástupci minipivovarů se znepokojením. Kompenzace by podle něj měly být vztažené k tržbám z let 2018 a 2019.

Přenášení povinností kontrol bezinfekčnosti na restauratéry není vhodné, povede k ekonomickým ztrátám, myslí si také zástupci velkých pivovarů. Ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (za ANO) to napsal minulý týden předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal. Požádal jej, aby změnu opatření ještě zvážil.

Vláda na středečním mimořádném jednání rozhodla, že provozovatelé stravovacích provozů budou muset od 1. listopadu kontrolovat u hostů certifikát o dokončeném očkování, prodělání nemoci covid-19 nebo platném negativním testu. Zákazníkovi, který se dokladem neprokáže, neumožní vstup do podniku, nebo mu neposkytnou službu.


Zdroj: ČTK, 27. 10. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 17:23