Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 25.10. 2021

26. 10. 2021 | Agris

Cena pšenice stoupla nejvýše od 2012, poptávka roste a nabídka se snižuje

Cena jarní pšenice poprvé od roku 2012 stoupla nad deset dolarů (220 Kč) za bušl (27,2 kg). Horko a sucho v pěstitelských oblastech od severoamerických stepí po ruský Ural způsobily, že svět má nedostatek obilí používaného pro výrobu řady různých potravin, od croissantů až po pizzu, upozornila agentura Bloomberg.

Evropané vyhodí 88 milionů tun jídla ročně, EU hodlá zakročit

EU uvažuje o zrušení minimální trvanlivosti potravin. Slibuje si od toho omezení vyhazování potravin. Statistiky jsou děsivé, každý rok vyhodí obyvatelé EU zhruba 88 milionů tun jídla. Ohromné množství potravin vyhazují především supermarkety, hotely a restaurace.

Pěstitelé chmele spolu s pivovary čekají rekordní úrodu za desítky let

Čeští pěstitelé chmele spolu s pivovary letos očekávají rekordní úrodu. Měla by přesáhnout hranici 8000 tun suchého chmele, což se v ČR naposledy sklidilo v roce 1996, kdy byla podstatně vyšší výměra chmelnic. Letos na tom má hlavní podíl počasí, řekl šéf představenstva Chmelařství družstva Žatec Zdeněk Rosa.

Nestlé investuje skoro 1,4 miliardy do české továrny na náhražky masa, rozšíří výrobu

Jediná česká továrna vyrábějící ve velkém vegetariánské a veganské náhražky masa se ještě rozroste. Závod nadnárodního obra Nestlé v severočeské Krupce, který vyrábí rostlinné burgery či řízky pro celou Evropu a Severní Ameriku, investuje do nových přístrojů a rozšíření výroby 1,4 miliardy korun.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 26. 10. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 11:45