Sýček ohlašuje vlastní neštěstí. V Česku mu hrozí vyhynutí

Události: Sýčkům v Česku hrozí vyhynutí (zdroj: ČT24)

Podle pověstí sýček obecný přivolává neštěstí, to teď ale hrozí jemu samotnému. Kriticky ohrožený druh sovy je v Česku na vymření, žije zde posledních sto párů. Může za to úbytek potravy. Sýčci tak přežívají už jen díky společným snahám ornitologů a farmářů.

Kvůli chladnému počasí bylo letos málo hmyzu a navíc se přidal kolaps hraboší populace. „Může přijít jeden výkyv a populace se může najednou velice rychle zhroutit a vymizet z velkého území,“ varuje ornitolog Martin Šálek. Záchraně těchto sov se věnuje přes dvacet let.

Ještě před stoletím žily na českém území až desítky tisíc sýčků. Dařilo se jim poblíž polí, ta ale byla spojena do velkých lánů. Sýčci se proto stáhli k lidským obydlím, s jejich záchranou pomáhají hlavně zemědělci. „Úplně vymizeli, teď se tady ale objevili, máme dva malé sýčky, takže je po dlouhé době naděje, že se to snad trošku zvrátí,“ doufá například Miroslav Novák.

Pozor na pasti

S odborníky spolupracuje dlouhodobě. Společně nainstalovali vhodné budky a odstranili nejčastější pasti. Typickým příkladem jsou sudy na dešťovou vodu anebo napajedla pro zvířata. Pokud sova při pití uklouzne, zpátky už se po hladkých stěnách vyšplhat nedokáže a utopí se.

„Kolikrát tam stačí dát třeba dřevěnou desku, která slouží jako plovák, nebo také používáme králičí pletivo, a ptáci se dokážou vyškrábat,“ radí Martin Šálek. Nebezpečné ale mohou být pro ptáky i bazény, komíny nebo větrací šachty.

Podrobný seznam pastí je uveden na webu České ornitologické společnosti, spolu s dalšími tipy, jak sýčkům pomoct.