Agris.cz - agrární portál

Silný vítr v Krkonoších zřejmě větší škody v lesích nezpůsobil

25. 10. 2021 | ČTK

V Krkonoších silný vítr, který ve čtvrtek zasáhl Česko, větší škody v lesích nenapáchal. Vyplývá to z prvotních zjištění Správy Krkonošského národního parku (KRNAP), která v terénu možné škody mapuje. Na hřebenech Krkonoš dosahoval vítr síly orkánu. Orkánem se označuje vítr o rychlosti nad 118 km/h.

"Škody po včerejšku monitorujeme, ještě jsme nebyli na všech místech. Zatím to ale vypadá, že škody nejsou významné," řekl dnes ČTK mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

V celé republice byla ve čtvrtek nejvyšší rychlost větru naměřena na Sněžce, kde krátce po poledni dosáhl v nárazu rychlosti 162,4 km/h. Větrno bylo také v podhůří, třeba ve Vrchlabí vítr dosáhl rychlosti až 92 km/h.

"Nemáme informace, že by vítr někde poškodil lesní porosty, tak jako tomu bylo například v červenci. Máme něco popadaného, něco jsme museli prořezávat na cestách, ale spíše jde o jednotlivé stromy,” uvedl Drahný.

Bouře doprovázená silným větrem v polovině července letošního roku poškodila větší celky lesů zejména v západních Krkonoších. Červencová bouře ničila plošně lesy především v okolí Harrachova, odhadované celkové množství poničeného dřeva odpovídá asi 20 procentům každoročních těžeb v KRNAP.

Nejničivějším větrem na území celých Krkonoš za posledních 25 let zůstává orkán Kyrill, který v lednu 2007 poškodil v KRNAP 88.000 metrů krychlových dřeva a zasáhl plochu 3900 hektarů.

Rozloha lesů na české straně Krkonoš je zhruba 37.000 hektarů. Jsou domovem více než 60 druhů dřevin, převažuje smrk ztepilý.

ku hj


Zdroj: ČTK, 25. 10. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 15:32