Agris.cz - agrární portál

Úsovsku loni stoupl zisk o 17 pct na 192 mil.Kč,obrat o 24 pct na 2,8 mld.Kč

20. 10. 2021 | ČTK

Konsolidovaný zisk skupiny Úsovsko, kde působí jako předseda představenstva exministr zemědělství Jiří Milek, loni meziročně stoupl o 17 procent na 191,7 milionu Kč. Čistý obrat firmy stoupl o 24 procent na 2,78 miliardy Kč. Skupina, která podniká v zemědělství, potravinářství, obchodu a průmyslu, to uvedla ve své konsolidované výroční zprávě umístěné od Sbírky listin. Milek byl ministrem v Babišově vládě od prosince 2017 do poloviny roku 2018.

Firma hospodaří 14.683 hektarech zemědělské půdy. Z toho je 6126 hektarů v ekologickém zemědělství. V Krchlebech pak provozuje kompostárnu, která má roční kapacitu na zpracování 300 tun kompostu.

"Vstupy rostou nekontrolovatelně a obchodní řetězce nechtějí akceptovat jakékoliv zdražení," řekl ČTK Milek. Obává se toho, že rozdíl v cenách, jak je tomu například u chovatelů prasat, bude na bedrech zemědělců.

Skupinu loni tvořila mateřská společnost Úsovsko, která sídlí v Klopině na Šumpersku, a 19 dceřiných firem.

Do skupiny Úsovsko patří i potravinářská firma Úsovsko Food, sady, několik farem, statků a zemědělských podniků. Holding loni zaměstnával zhruba 800 lidí, o stovku méně než předloni. Pěstuje obiloviny, řepku olejnou, mák, cukrovou řepu a krmné plodiny pro divizi živočišné výroby.

Úsovsko Food patří k předním tuzemských výrobcům müsli tyčinek, křupek a oříšků. Loni vykázala tržby 470 milionů korun a zisk 5,2 milionu Kč, uvedla ve své výroční zprávě. Předloni firma koupila konkurenčního výrobce snacků, společnost Bag International. Následně výrobní závod Bag Snack z obce Pecka přemístila do výrobních prostor v Hanušovicích. Ke konci předloňského roku závod v Pecce uzavřela a na začátku loňského roku nemovitosti prodala.

Skupina Úsovsko, kterou vlastní několik fyzických osob, ročně vyprodukuje přibližně 17 milionů litrů mléka, uvádí firma na svém webu. Hlavní farmou pro výrobu mléka je středisko v Šumvaldě s kapacitou 1300 dojnic. Mléko ze střediska je dodáváno litovelské společnosti Brazzale Moravia, která se označuje za největšího světového výrobce tvrdého sýra typu parmazán.

Po Milkovi nastoupil do vlády Andreje Babiše (ANO) ministr Miroslav Toman, jehož bratr a otec ovládají společnost Agrotrade.

drh mol


Zdroj: ČTK, 20. 10. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 16:38