Agris.cz - agrární portál

Jaký byl letošní DEN ZA OBNOVU LESA? Rodinný

20. 10. 2021 | Lesy České republiky, s. p.

Po ránu chladnou, ale jinak krásnou podzimní sobotu strávili lidé v lesích na 13 místech v zemi, kde je dnes spojil Den za obnovu lesa, akce Lesů České republiky. Všichni se zahřáli při sázení stromů i dalším programu. Pracovaly a bavily se celé rodiny. Nálada byla báječná a uvolněná, prostě jako vždycky, když děláte něco, co vás těší a má smysl.

Rodinný, takový byl letošní Den za obnovu lesa. Na pasekách sázely stromky, rovnou je oplocovaly a pomáhaly si různé generace. „Podtitul akce – Den, který nás spojí, se stoprocentně naplnil, a to mě moc těší. Za úspěch považuji i to, že lidé znovu projevili zájem o naše lesy a ujistili se, že v celé zemi pokračujeme v obnově porostů, včetně lesních cest,“ řekl generální ředitel Lesů České republiky Josef Vojáček.

Na místě bylo asi tisíc lesníků, kteří sázení, úklid klestu i lesa a další práce koordinovali. Lidé se jich nejčastěji ptali na obnovu lesních cest po kalamitě nebo lesa v místě, kde žijí, ale také na obecní potoky a vodohospodářská opatření, která podnik dělá v rámci programu Vracíme vodu lesu.

Děti procházely stezkou malého lesníka. Spolu s dospělými asistovaly při práci s tažným koněm nebo vyvěšovaly budky pro sovy a jiné dravce, kteří přirozeně regulují počet hlodavců v lesích. Na řadě míst si vyzkoušely jízdu harvestorem nebo vyvážecí soupravou a někteří kluci mají možná nové přání k Vánocům.

„Zkrátka, v době covidové, kterou stále prožíváme, se na čerstvém vzduchu a v dobré, milé společnosti blízkých lidí, přátel a lesníků podařilo najít společné téma, zapomenout možná na obavy a stres a udělat něco pro krajinu. Myslím, že to ke spokojenosti stačí, a velmi děkuji všem návštěvníkům i kolegům za perfektně odvedenou práci ve velmi příjemné atmosféře,“ dodal Vojáček.

Fotografie z jednotlivých míst naleznete v příštím týdnu zde: www.sazimelesynovegenerace.cz.

 

Kontakt: Eva Jouklová - tisková mluvčí; Lesy ČR, s.p.;

+420 725 257 900; 

eva.jouklova@lesycr.cz.


Zdroj: Lesy České republiky, s. p., 20. 10. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 02:04