Agris.cz - agrární portál

ZUČM: Letošní úroda zeleniny vypadá slibně, farmářské ceny jsou na minimu

15. 10. 2021 | ceskenoviny.cz

Letošní úroda zeleniny zatím vypadá slibně a ceny, za které zeleninu prodávají její tuzemští pěstitelé, jsou nyní na svém minimu. ČTK to dnes při zahájení podzimní výstavy ovoce a zeleniny Flora Olomouc řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka. Spotřebitelské ceny zeleniny na pultech prodejen jsou podle něj stále závislejší na politice obchodních řetězců, které často využívají výkyvy na trhu a prodejní ceny neúměrně zvyšují či naopak snižují. Farmářské ceny většiny druhů zeleniny ale za poslední dva roky výrazně klesly, náklady naopak rostou, uvedl Hanka.

"Aktuálně jsme zhruba uprostřed sklizně podzimních druhů zelenin. Hlavních druhů polní zeleniny je nyní dostatek u nás i v okolních zemích, takže lze předpokládat, že ceny zemědělských výrobců zůstanou ještě několik týdnů na stávající úrovni," uvedl Hanka. Letošní rok byl z hlediska vývoje počasí poměrně příznivý, většině zeleniny prospěl dostatek deště. Hanka upozornil, že farmářské ceny zeleniny se už od loňského podzimu drží velmi nízko. "Odhady podzimní sklizně u nás i v okolních státech jsou dobré, o to větší boj za férovou cenu nás čeká," uvedl.

Hanka s odkazem na data Českého statistického úřadu řekl, že za prvních osm letošních měsíců meziročně výrazně klesla například farmářská cena cibule, naopak cena hlávkového salátu vzrostla. "Ve srovnání s rokem 2019 jsou ale ceny zemědělských výrobců u většiny druhů zeleniny významně nižší, a to v průměru o zhruba 17 procent. Tato situace je dlouhodobě neudržitelná. Veškeré vstupy zdražily a my prodáváme za podobné ceny jako před dvaceti lety," upozornil Hanka.

Podle Hanky se stále více rozevírají nůžky mezi cenami zemědělských výrobců a spotřebitelských cenami zeleniny na pultech obchodů. "Běžně vídáme na pultech obchodů prodejní ceny, které jsou více než dvojnásobné oproti cenám zemědělských výrobců. Na druhou stranu při plánovaných akcích dochází k prodeji pod nákupní cenu," řekl Hanka.

Extrémně nízké prodejní ceny pak podle něj vytváří enormní tlak na pěstitele, aby prodávali zeleninu za ceny, které nepokrývají výrobní náklady. "Aktuálně velmi nízké farmářské ceny mohou způsobit opětovný pokles pěstebních ploch hlavních druhů zeleniny. Nechceme být marketingovým nástrojem obchodních řetězců, cena by měla být férová pro pěstitele i pro spotřebitele," dodal Hanka.

V Česku je evidováno více než 400 pěstitelů zeleniny. Největší plochu na tuzemských polích se zeleninou zabírá cibule, zelí, hrách a mrkev. Pěstební plochy zeleniny určené pro obchodní síť a zpracovatelský průmysl se loni podle ČSÚ zvýšily z 10.960 hektarů v roce 2019 na 11.326 hektarů. Letos pěstební plocha zeleniny překročila 12.000 hektarů.

Autor: ČTK


Zdroj: ceskenoviny.cz, 15. 10. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 07:46