Agris.cz - agrární portál

Evropská komise vyhlásila tendr na vakcínu proti klasickému moru prasat

14. 10. 2021 | SVS ČR

Evropská komise (EK) 6. října 2021 vyhlásila výběrové řízení na nákup, skladování a dodávky živé oslabené vakcíny proti klasickému moru prasat. Lhůta pro doručení nabídek je do 17. listopadu 2021. Do výběrového řízení se mohou přihlásit i české subjekty, proto informaci Státní veterinární správa zveřejňuje na svém webu. Další podrobnosti k této výzvě k podávání nabídek naleznete zde.

V dubnu letošního roku vstoupil v účinnost legislativní balík navázaný na nařízení (EU) 2016/429 o nákazách zvířat a o změně a zrušení některých aktů v oblasti zdraví zvířat („právní rámec pro zdraví zvířat“). Na základě čl. 48 odst. 1 tohoto nařízení může EK v souvislosti s některými nákazami zvířat zřídit unijní banky antigenů, očkovacích látek a diagnostických přípravků za účelem skladování a obměny zásob vybraných biologických produktů, včetně očkovacích látek a odpovídat za správu takových zásob.

Očkování je základním nástrojem pro prevenci, kontrolu a eradikaci vybraných nákaz (tzv. nákazy uvedené na seznamu dle nařízení (EU) 2016/429), mezi nimi i klasického moru prasat. V případě nutnosti by banka vakcín proti klasickému moru prasat usnadnila dostupnost očkovacích látek a rychlou vakcinační odpověď tím, že by zaručila dodávky, pokud by neexistovala okamžitá alternativa, nebo by překlenula období, než si členský stát nebo třetí země budou moci zakoupit vlastní očkovací látky proti této nákaze.


Zdroj: SVS ČR, 14. 10. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 00:40