Agris.cz - agrární portál

Jablonecká firma Kitl musela od státu koupit vrty, aby mohla stáčet kyselku

5. 10. 2021 | ČTK

Přestože jablonecký výrobce sirupů, medicinálních vín a medovin Kitl získal zchátralý areál Vratislavické kyselky už v roce 2018, její stáčení zahájit nemohl. Dva více než 200 metrů hluboké vrty z let 1964 a 1983 totiž patřily státu. Tři roky a jeden měsíc trvalo, než se je od státu podařilo odkoupit, a dokončit tak jejich privatizaci, řekl dnes ČTK majitel společnosti a Podnikatel roku 2020 v Libereckém kraji Jan Vokurka.

V současné době se na vrtech, které dnes dostaly jména Liberec a Jablonec, konají poloprovozní čerpací zkoušky. "Děláme dlouhodobý test a měříme parametry typu teplota vody, proplyněnost vody, mineralizace, pH a spoustu dalšího. A na základě údajů z té zkoušky budeme moci koupit technologii na zpracování a plnění minerální vody. Každá minerální voda má jiné složení a technologie se jí šije přímo na míru," dodal Vokurka. Než se voda dostane na trh, potrvá to podle něj ještě dva až tři roky.

Historie Vratislavické kyselky sahá do roku 1862, kdy pramen objevil náhodou Karl Skollaude při hloubení studny pro bělírnu látek. Pramen pojmenovaný Rudolf byl o 32 let později uznán jako léčivý a ve Vratislavicích vznikly městské lázně. Zájem o léčebné kúry byl ale malý, a tak se objekty změnily v průmyslovou stáčírnu. Minerální voda se v ní s přestávkami stáčela až do roku 2008. Podle hydrogeologa Tomáše Vylity je kyselka kvalitní a chutnou středně mineralizovanou vodou. "Je tam trošku sulfátů, trošku hořčíku, jsou to vody vysoce proplyněné a doufám, že zákazníky kyselka nadchne," dodal.

Firma Kitl chce dodávat minerálku ochucenou sirupy vlastní výroby. "Ale chtěli bychom dělat i minerálku bez příchutě, protože dnes je doba, kdy lidé chtějí produkty přírodní, bez aromat a cukrů," řekl Vokurka. V minulosti se Vratislavická kyselka bez příchutí většinou nedělala, protože nebyly technologie, které dokázaly upravit vodu tak, aby v ní nebyly usazeniny železa. "Proto to míchali s ovocnými sirupy a to železo se navázalo na kyselinu citronovou," vysvětlil technologii majitel firmy. Moderní technologie ale umí podle něj vodu upravit, aby v ní usazeniny nebyly.

Jablonecká firma Kitl je ryze českou společností, vyrábí od roku 2007, kdy uvedla na trh svůj první likér Kitl Šláftruňk. Dnes dodává zhruba dvě desítky produktů, z toho 12 je ovocných a bylinných sirupů. Podnik zaměstnává 35 lidí a 15 brigádníků. Letos chce Kitl dodat na trh přes milion lahví. Tržby by měly dosáhnout 95 milionů korun, což představuje ve srovnání s loňským rokem nárůst zhruba o pětinu. Od září má Vratislavická kyselka i novou adresu, původní Prosečskou ulici město přejmenovalo, a firmu tak lidé nově najdou v ulici U Kyselky 1862.

Leona Vacková hj


Zdroj: ČTK, 5. 10. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 05:26