Agris.cz - agrární portál

Tuzemská produkce sterilované zeleniny loni i kvůli pandemii klesla

1. 10. 2021 | ČTK

Pandemie koronaviru se loni promítla i do tuzemské produkce sterilované zeleniny, která meziročně klesla o šest procent na 56.690 tun. Konzervárny se totiž kvůli dlouhodobě uzavřeným provozovnám veřejného stravování potýkaly s poklesem odbytu sterilované zeleniny. Naopak se zvýšil prodej zmrazené zeleniny, která nachází uplatnění zejména v domácí kuchyni. ČTK dnes informaci získala ze statistik ministerstva zemědělství

Bezmála polovina loňské produkce sterilované zeleniny v Česku připadla na okurky nakladačky, přestože se jejich výroba meziročně snížila o pětinu na 27.555 tun. Produkce sterilovaných zeleninových směsí a salátů se v roce 2020 snížila o 21 procent na 12.798 tun. Výroba zmrazené zeleniny a směsí naopak vzrostla o deset procent na 28.955 tun a na celkové produkci zeleninových výrobků se podílela 19 procenty.

Tuzemská výroba kečupu se loni v porovnání s rokem 2019 zvýšila o 12 procent na 13.990 tun, výroba kysaného zelí vzrostla o tři procenta na 13.080 tun. Produkce polotovarů z chlazené nebo čerstvé zeleniny zůstala téměř stejná jako v roce předchozím, ale podíl zeleninových směsí se zdvojnásobil.

Například společnost Alibona z Litovle na Olomoucku, která konzervuje ovoce a zeleninu, loni snížila produkci o 17 procent. "Pokles objemu výroby byl zaviněn hlavně uzavřením provozoven veřejného stravování v důsledku pandemie covid-19," stojí ve výroční zprávě společnosti Alibona. Sterilovaná zelenina a okurky tvoří 70 procent produkce Alibony. Zbývající část výroby připadá na ovocné kompoty a přípravky ke konzervování zeleniny a ovoce Deko a Pektogel.

Loni Alibona navzdory nižší výrobě zvýšila tržby o tři procenta na 153 milionů korun. Export Alibony vzrostl o 22 procent bezmála na 33 milionů korun. Letos od ledna do března společnost Alibona díky vyšší poptávce zvedla produkci meziročně o 29 procent. Ve finančních plánech na letošní rok proto vedení Alibony plánuje vyšší tržby než loni.

Tuzemští zpracovatelé v roce 2020 nakoupili 90.485 tun zeleniny, meziročně o sedm procent méně. Nákup čerstvé zeleniny pro výrobu zeleninových výrobků z tuzemska vzrostl o 14 procent, nákup ze zahraničí naopak o 20 procent klesl. Největší podíl v nákupu čerstvé zeleniny pro zpracování z tuzemska tvořilo v roce 2020 bílé zelí (28 procent), za kterým následovaly s šestnáctiprocentním podílem okurky nakladačky. V nákupu čerstvé zeleniny ze zahraničí měly největší podíl okurky nakladačky, které z celkového množství představovaly 29 procent.

beh kš


Zdroj: ČTK, 1. 10. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 14:23