Agris.cz - agrární portál

Značku Regionální potravina Plzeňského kraje může používat dalších devět výrobků

29. 9. 2021 | ČTK

Značku Regionální potravina Plzeňského kraje získalo dalších devět výrobků. Používat ji tak smí 35 produktů, nově třeba švestky s karamelem a lesní špek. Značka má být pro spotřebitele zárukou, že je v produktech nejméně 70 procent místních surovin. Soutěž se letos uskutečnila podvanácté, porota posuzovala rekordních 130 výrobků od 37 farmářů a potravinářských firem v kraji. ČTK to dnes řekla krajská koordinátorka Helena Hnojská ze obecně prospěšné společnosti Úhlava z Klatov.

Vítězové už si mohou lepit značky na výrobky. Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství, cílem je podpora a propagace malých a středních potravinářů a farmářů do 250 zaměstnanců i regionů původu potravin. V produktech má být nejméně 70 procent místních surovin, hlavní surovina musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky mohou značku užívat čtyři roky, pak mohou soutěžit znovu.

"Letošní ročník soutěže byl zvlášť bohatý na kvalitní potraviny. Nejvíce produktů soutěžilo v kategorii alkoholických a nealko nápojů. V kategorii sýrů včetně tvarohu a mléčných výrobků ostatních byl značný počet kozích produktů," uvedla Hnojská. Kvůli přetlaku soutěžících porota udělila dalších sedm dodatečných ocenění, což není oficiální značka. Dostala ho třeba hovězí sušená šunka, zelná šťáva či Nebílovský mošt. Loni komise hodnotila 104 výrobků. "Aktuálně se značkou může chlubit 35 výrobků z kraje," řekla koordinátorka.

Značku podle Hnojské začínají vnímat také zákazníci. Razantní nárůst počtu přihlášek do soutěže si vysvětluje více než dvanáctiletou spoluprací Úhlavy s potravináři a farmáři, které se snaží prezentovat. Úhlava se věnuje jejich vzdělávání a rozvoji regionu. Jejím partnerem je Plzeňský kraj, který produkty také propaguje. Podobně veterinární správa a potravinářská inspekce motivují kvalitní výrobce, aby se přihlašovali. Vítězové mají rok od roku větší podporu od Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) .

"Ocenění Regionální potravina nám pomohlo s propagací, je o nás více slyšet. Ale mně osobně toto vítězství přineslo především ohromnou radost a dobrý pocit, že se nám podařilo získat značku už počtvrté," řekla ČTK Helena Macháčková z firmy Od Macháčků z Rybnice na severním Plzeňsku, která opět uspěla s "Kouzelnými hruškami se skořicí".

Podle SZIF, který značku administruje, je v celé ČR aktuálně oceněno 407 produktů od 312 výrobců.

Značku Regionální potravina Plzeňského kraje 2021 získaly tyto výrobky:

 Kategorie:Výrobek a výrobce:
1.Masné výrobky tepelně opracovanéŽiheláček se sýrem, Jaroslav Procházka
2.Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervyLESNÍ ŠPEK – Dřevorubecký bok speciál, Ing. Michal Šnebergr
3.Sýry včetně tvarohuKozobylík, Farma u Františky
4.Mléčné výrobky ostatníBIO jogurtové kozí mléko – Borůvka, Luděk Maruna
5.Pekařské výrobky včetně těstovinŽitný chléb, Roman Sebera
6.Cukrářské výrobky včetně cukrovinekŠvestky s karamelem, JS Chocolate
7.Alkoholické a nealkoholické nápojeKolowrat limonáda, Kolowratovy sady
8.Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované forměKouzelné hrušky se skořicí, Od Macháčků
9.OstatníAnežčin rakytníkový koncentrát v medu, Ing. Milan Douděra

zdroj: SZIF

Václav Prokš 


Zdroj: ČTK, 29. 9. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 03:00