Agris.cz - agrární portál

Pardubický kraj podpoří venkovské obchody za prodej regionálních potravin

24. 9. 2021 | ČTK

Pardubický kraj podpoří i desítkami tisíc korun venkovské prodejny, které budou prodávat místní regionální potraviny. Nejdřív ale musí splnit dotační podmínky. ČTK to řekl krajský radní Miroslav Krčil (3PK). V kraji je podle něj mnoho poctivých zemědělců a výrobců potravin i provozovatelů obchodů. "Je to novinka, obchodníci si na to budou zvykat. Na tento konkrétní titul máme ohlasy pozitivní," řekl Krčil.

Dotace může dostat provozovatel prodejny v obcích do 500 obyvatel a do 700 obyvatel. Žadatel může získat až 120.000 korun. Musí splnit a doložit, že dělá publicitu oceněných výrobkům ze soutěže MLS Pardubického kraje, kde soutěží regionální produkty. "Zároveň by minimálně dva výrobky měl nabízet v prodejně," řekl Krčil.

Dotační titul obsahuje bonus 10.000 korun. "My jsme výrobky rozdělili do čtyř kategorií, mlékárenské výrobky, maso a uzeniny, pečivo, pivo a limonády. Pokud prodejna bude nabízet tyto produky a v dané kategorii bude mít obrat minimálně 50 procent za regionální výrobky, může si sáhnout na bonus 10.000 korun za jednu kategorii," dodal Krčil.

Jaroslav Vaňous z vedení Zemědělského družstva Sloupnice řekl, že lidé v době pandemie víc chodili do regionálních zemědělských prodejen, proto se jim zvýšily tržby. Po skončení přísnějších protipandemických opatření se zákazníci vrátili do supermarketů, řekl ČTK.

"Pardubický kraj se nás snaží podporovat, nebo třeba družstvo Konzum se svým projektem Jsme tu doma udělalo v náš prospěch hromadu práce. V období covidu, kdy se lidé zřejmě báli chodit do řetězců, byl nárůst tržeb vysoký, teď opadl," poznamenal Vaňous.

Dotační program obnovy venkova s podporou regionálních výrobců nemá ohraničený rozpočet. Kraj by také chtěl připravit dotačně motivační program pro své organizace, aby odebíraly krajské regionální potraviny. Podle Krčila je upřednostňování regionálních producentů proti jiným výrobcům z jiných krajů v pořádku.

"Jihočeši dělají velmi podobné kroky jako my, je to v rámci kraje zcela logické, když mluvíme o podpoře České republiky, tak kde jinde máme začínat než u nás, jinak to ani nejde," míní radní.

Podle Vaňouse při výběrových řízeních na dodávku potravin hraje roli cena. "Pokud je možnost podpořit regionální produkci, tak za nás to je jedině dobře," řekl.


Zdroj: ČTK, 24. 9. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 16:26