Agris.cz - agrární portál

Nedostatek oxidu uhličitého se podle distributora šíří do dalších částí Evropy

23. 9. 2021 | ČTK

Problémy s nedostatkem oxidu uhličitého, které zasáhly Británii, se šíří také do dalších částí Evropy. Uvedla to podle listu Financial Times společnost Nipon Gases, která patří mezi největší distributory tohoto plynu na světě. Nedostatek oxidu uhličitého v Británii ohrožuje různá odvětví od potravinářského po ocelářský průmysl.

"Nedostatek (oxidu uhličitého) pocítí také další země v Evropě," uvedla firma Nippon Gases, která dodává oxid uhličitý zemím ve Skandinávii a západní Evropě, včetně Německa, Francie a Švédska.

Tento týden někteří britští výrobci masa varovali, že mají zásoby oxidu uhličitého jen na několik málo dnů. Plyn se používá pro omámení zvířat před porážkou i k prodlužení trvanlivosti potravin. Britská vláda v úterý uzavřela s americkou společností CF Industries dohodu o částečném obnovení výroby oxidu uhličitého pro potravinářské odvětví. Dnes nicméně potravinářské podniky varovala, že se musejí připravit na zvýšení cen oxidu uhličitého o 500 procent.

Společnost CF Industries má v Británii dva závody, ve kterých minulý týden přerušila výrobu kvůli vysokým cenám zemního plynu. Podle serveru BBC zaplatí britská vláda za obnovení produkce oxidu uhličitého desítky milionů liber.

Oxid uhličitý je vedlejším produktem při výrobě hnojiv, pro kterou je nejnákladnější vstupní položkou zemní plyn. Ceny zemního plynu se v poslední době výrazně zvýšily, což vede k omezování produkce hnojiv, a tím i oxidu uhličitého, upozornila agentura Reuters.


Zdroj: ČTK, 23. 9. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 11:47