Agris.cz - agrární portál

Reuters: Horké léto v Řecku zdecimovalo letošní sběr slávek

20. 9. 2021 | ČTK

Rybář Stefanos Sugiultzis otevírá slávky, které chová v řeckém Egejském moři, nachází ale jen spoustu prázdných lastur. Po spalujících vedrech letošního léta a oteplujících se vodách je to jako kdyby se uvařily ve vlastním prostředí, říká.

"Za 25 let chovu slávek jsme nic takového nečekali, nedokázali jsme si to představit," řekl agentuře Reuters rybář na palubě své lodi v Soluňském zálivu u severního pobřeží Řecka, hlavní oblasti produkce slávek v zemi.

Místní úřady uvádějí, že letní vlna veder, nejhorší v Řecku za poslední desítky let, zničila asi 50 procent letošní produkce. Uhynulo také asi 90 procent nedospělých slávek, které by dorostly pro sklizeň příští rok.

"Když lidé říkali, jaké tady máme hezky teplé moře, prožívali jsme si noční můru," dodává Sugiultzis. Z moře vytáhl svazek slávek, které vyrostly za posledních 18 měsíců. Jsou pokryté tlustou bílou masou, kterou vědci určili jako druh mořského červa. Při vyšších teplotách na mušle přilne a postupně je zabíjí.

"Je to poprvé, co jsem tento fenomén viděl," říká předseda asociace Poseidon Konstantinos Vervitis. Toto lokální sdružení pro chov měkkýšů a korýšů zastupuje kolem 90 chovatelů slávek, zhruba třetinu všech producentů v regionu.

"Každá škoda, která nám v minulosti vznikla, byla zvládnutelná. Letos to ale vypadá, že je tady změna klimatu. Že je tu klimatická krize," dodává Vervitis.

Teplota vzduchu v Řecku v červenci přesáhla hranici 45 stupňů Celsia a teplota vody se dostala nad 28 stupňů. Slávky ve vysoké teplotě utrpí stres, uvádí Basile Michaelidis, který je odborníkem na fyziologii zvířat z Aristotelovy univerzity v Soluni. Jeho expertiza zahrnuje i dopady globálního oteplování na mořský život.

"Pokud bude tato situace pokračovat a bude se dál zhoršovat, do budoucna uvidíme extrémní jevy. Musíme se mít ustavičně na pozoru," domnívá se expert.

Řecko je společně s Itálií, Francií a Španělskem jedním z hlavních světových producentů středomořských slávek, které jsou oblíbené pro svůj vysoký podíl masa. Většinu produkce Řecko vyváží.

Loni Řecko vyprodukovalo asi 23.000 tun chovných slávek, vyplývá z oficiálních statistik. Zaznamenalo ale propad s tím, jak pandemie covidu-19 zasáhla turismus, a tím pádem i poptávku po slávkách u největších odběratelů Itálie a Španělska, říká zástupce regionálního guvernéra pro růst a životní prostředí Kostas Giutikas.

"Hrozí, že v následujících letech nebude mít záliv žádné chovatele slávek. A to je region, který stojí za 85 procenty národní produkce. Je to opravdu těžké," říká Giutikas. Nouzi pocítily restaurace napříč Řeckem. Některé taverny v srpnu kvůli slabému zásobování vyřadily slávky z jídelních lístků.

"O změnách klimatu jsme slýchávali v televizi. Nikdo nevěřil, nikdo nečekal, že nám zaklepe na dveře," říká majitel jedné aténské restaurace Eleftherios Sturaitis.

nim spr


Zdroj: ČTK, 20. 9. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 21:10