Agris.cz - agrární portál

Brambory na Vysočině jsou sklizené asi z třetiny ploch, výnos je zatím dobrý

18. 9. 2021 | ČTK

Na Vysočině podle odhadu Českého bramborářského svazu mají zemědělci sklizené brambory přibližně z třetiny polí. Hektarové výnosy jsou zatím průměrné, někde i mírně lepší. Místy jsou problémy s plísní, řekl dnes ČTK předseda svazu Josef Králíček. V tomto kraji bylo opět přes 30 procent českých bramborových polí, pěstují se později sklízené odrůdy. V teplejším Polabí zbývá podle předsedy vybrat asi pětinu brambor.

Lidé podle Králíčka pořád nakupují méně brambor, než bylo obvyklé před koronavirovou epidemií. "Momentálně je jak na našem, tak na zahraničním trhu vyšší nabídka než poptávka, (farmářské) ceny brambor jsou pod velkým tlakem," řekl. Při prodeji ve velkém teď podle předsedy dostávají pěstitelé za kilogram brambor okolo čtyř korun, podobně jako například v Německu. Ceny se snižují na úroveň výrobních nákladů nebo i pod ně.

Otázka je, co bude po Novém roce, až se budou prodávat jen brambory ze skladů. Předseda podotkl, že v době vrcholící sklizně byla nabídka brambor vždycky vyšší, ale postupem doby se situace vyrovnala. Teď se těžko odhaduje to, jaký dopad mohou mít případná další protiepidemická opatření.

Na Vysočině v minulém týdnu skončily žně a sklizeň brambor se rozjela naplno. Některé podniky mají teprve vybrané sadbové brambory, jinde už sklízejí brambory určené na jídlo a pro škrobárny. Zpoždění u těchto prací podle předsedy pomohlo snížit to, že bylo poslední dobou pěkné počasí.

Podle odhadu sklizně, který zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ) k 15. srpnu, by se letos mohlo v Česku sklidit 660.400 tun brambor, o pět procent méně než před rokem. Průměrný hektarový výnos statistici v ČR předpokládají na úrovni 28,9 tuny, na Vysočině okolo 27,7 tuny.

Pěstitelé podle Králíčka předpoklad statistiků v podstatě potvrzují."Ale ne všechny sklízené plochy jsou v optimálním zdravotním stavu," uvedl. Problémy jsou podle něj hlavně s plísní, protože někteří zemědělci nemohli kvůli předchozímu deštivému období porosty brambor včas ošetřit postřikem.

Zemědělské podniky podle ČSÚ letos v Česku nasázely brambory na 22.800 hektarů polí, na Vysočině z nich bylo 7660 hektarů. Úrodu svaz tradičně hodnotí během Bramborářských dnů v Havlíčkově Brodě, které by chtěl letos pořádat od 21. do 23, října. Vloni akce nebyla kvůli epidemii.

vst dr


Zdroj: ČTK, 18. 9. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 20:21