Agris.cz - agrární portál

Ceny v ČR raketově vystřelily. Co zdražilo nejvíc? Zelenina, máslo i benzin

15. 9. 2021 | Denik.cz

Kdo má chuť na čerstvou zeleninu, musí počítat s tím, že za salát, okurky či rajčata zaplatí výrazně víc než před rokem. Ukazují na to podrobná data Českého statistického úřadu (ČSÚ) o cenách potravin a dalšího zboží, které si vyžádal Deník.

Cenová hladina se za posledních dvanáct měsíců do srpna letošního roku zvedla o 4,1 procenta. V potravinách zdražily vedle zmíněné zeleniny především máslo či těstoviny. Výrazně více zaplatí i motoristé u čerpacích stanic, jelikož zdražil jak benzin (o více než pětinu), tak nafta.

Ceny meziročně narostly téměř ve všech skupinách zboží a služeb, které ČSÚ sleduje. Lidé si tak výrazně připlatí za dopravu, oblečení, alkoholické nápoje i tabák. Zdražování se nevyhnulo ani bydlení, zejména kvůli vodnému a stočnému.

„Vliv na zvýšení celkové cenové hladiny měly také ceny v oddíle stravování a ubytování,“ uvedli statistici v tiskové zprávě. „Meníčko“ v restauraci tak nyní vyjde na průměrných 129 korun, za rok zdražilo o desetinu.


Zdroj: Denik.cz, 15. 9. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 07:31