Agris.cz - agrární portál

Nepolepšitelnou bioplynovou stanici Zucca pronásleduje pokuta za pokutou.

15. 9. 2021 | Česká inspekce životního prostředí

Nedávno jsme zveřejnili informace o závažných přestupcích firmy Zucca, která provozuje ve Velkém Karlově bioplynovou stanici včetně skladovacích zařízení. Za únik fermentačních kalů a za nezajištěný provoz dostala firma pokutu 600 tisíc korun. V minulosti od roku 2016 společnosti uloženy pokuty v oblasti ochrany vod v celkové výši 900 tisíc korun.V srpnu roku 2020 se pak stala pravomocnou pokuta ve výši dva miliony korun podle zákona o ochraně ovzduší za nepovolený provoz zdrojů znečišťování ovzduší, provozovaných v této bioplynové stanici. A nyní se stala pravomocnou další pokuta, tentokrát ve výši 300 tisíc korun a další dokonce za pět milionů. Ta první za nepředložení informací o provozu stacionárních zdrojů a druhá pětimilionová opět za nepovolený provoz zdrojů znečišťování ovzduší bioplynové stanice. Obě pokuty byly uloženy podle zákona o ochraně ovzduší.

Společnost Zucca je provozovatel stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší v Bioplynové stanici Velký Karlov (na Znojemsku). Jedná se o výrobu bioplynu anaerobní fermentací, což je technologie, při níž dochází k přeměně surové organické hmoty na biologicky stabilizovaný substrát a bioplyn. Vstupními surovinami je kejda, kukuřičná siláž, kukuřičný šrot, drůbeží podestýlka, brambory a zelenina. Vzhledem k této činnosti a způsobu provozování provádí samozřejmě Česká inspekce životního prostředí u tohoto provozovatele poměrně často kontroly. V případě firmy Zucca musí být ale inspekce obzvlášť obezřetná, protože její prohřešky jsou opakované. Jak navíc potvrzuje ředitel ČIŽP Erik Geuss, jen komunikace se zástupci této firmy je velice složitá. „Nepovolený provoz, riziko kontaminace půdy kvůli úniku kalů z vyhnívacího procesu organických hmot, a především – tyto skutky se neustále opakují, jakoby to bylo provozovateli lhostejné. Je to smutný případ firmy, které jde skutečně jen a jen o peníze a vůbec nehledí na životní prostředí,“ potvrzuje ředitel ČIŽP.

V tomto nejčerstvějším případě vyzývala inspekce provozovatele k předložení dat o provozu uvedených zdrojů znečišťování ovzduší. Výsledek? Nula. Od roku 2020 inspekce několikrát vyzývala k předložení informací a dokumentace, až vyústila tato marná snaha v pokuty ve výši pěti milionů korun, kterou potvrdilo i rozhodnutí odvolacího orgánu – Ministerstvo životního prostředí, stejně jako další pokuta ve výši 300 tisíc korun, obě nabyly právní moci 11. srpna tohoto roku.


Zdroj: Česká inspekce životního prostředí, 15. 9. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 07:08