Agris.cz - agrární portál

Celníci zadrželi dodávku převážející 200 kilo mořských plodů bez chlazení

15. 9. 2021 | ČTK

Dvě stovky kilogramů mořských plodů převážel bez řádného chlazení vietnamský řidič české dodávky, zadržené u Staňkova na Domažlicku. Část nákladu dodávky, zastavené celníky minulý čtvrtek, už silně zapáchala, část mořských živočichů byla ještě živá. V tiskové zprávě to dnes oznámila mluvčí Celního úřadu pro Plzeňský kraj Marcela Kašparová. Podle výpovědi spolujezdkyně zboží směřovalo na Folmavu k hranicím s Německem.

"Na počátku kontroly byl cítit silný zápach ze zadní části vozidla. Teplota v nákladovém prostoru byla naměřena podstatně vyšší, než je přípustné. Z toho důvodu nešlo vyloučit kontaminaci zboží," uvedla mluvčí celníků. Mořské plody byly v dodávce položeny volně v polystyrenových krabicích.

Celníci z mobilní hlídky předali případ krajské veterinární správě, do jejíž kompetence podezření z porušení předpisů při přepravě živočišných produktů spadá. Správa podle Kašparové potvrdila nevyhovující podmínky převozu.

Podobný případ přepravy potravin dodávkou s vietnamským řidičem celníci zaznamenali i na konci června celníci. Vůz s českou registrační značkou tehdy zastavili v obci Babylon na Domažlicku, nedaleko od folmavského hraničního přechodu. "Přestože vozidlo zjevně nebylo vybaveno žádný chladicím zařízením, přepravovalo více než 200 kilogramů volně loženého syrového i tepelně opracovaného masa. Pocitová teplota ve vozidle odpovídala venkovní teplotě, která byla v tu chvíli zhruba 25 stupňů Celsia," popsala tehdy situaci Kašparová.

lap ver


Zdroj: ČTK, 15. 9. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 00:03