Agris.cz - agrární portál

Nejkrásnější jiřinou zvolili lidé v České Skalici odrůdu Gunilda

13. 9. 2021 | ČTK

Nejkrásnější květinou jiřinou bude pro nadcházející rok odrůda Gunilda, která se vyznačuje oranžovo-červenými květy. Rozhodli o tom hlasováním návštěvníci tradiční výstavy jiřin na Jiřinkových slavnostech v České Skalici na Náchodsku. Tradice vystavování jiřin v České Skalici sahá do roku 1837. ČTK to dnes řekla Martina Kolinská z českoskalického Muzea Boženy Němcové.

Odrůda Gunilda ponese do příštího září titul Královna Jiřinkových slavností. Její květ dorůstá do průměru asi 17 centimetrů, rostlina až do výšky 110 centimetrů. Vítěznou odrůdu návštěvníci vybírali z jedenácti odrůd nominovaných jedenácti pěstiteli, kteří své jiřiny letos v České Skalici vystavovali. Pro vítěznou květinu se vyslovila téměř pětina z 816 hlasujících, uvedla Kolinská.

Celkem od pátku do dneška na jiřinkovou výstavu do muzea přišlo více než 1000 lidí. Na výstavě mohli obdivovat několik stovek druhů jiřin, a to řezaných či rostoucích na záhonech v areálu muzea. Součástí víkendového programu byly také koncerty, výstava ilustrací a uměleckých vazeb knihy Babička, ukázky aranžování jiřin, výstava zahrádkářů či speciální prohlídky zámku v Ratibořicích. Slavnosti zakončí tradiční Jiřinkový ples 25. září.

Jiřinkové slavnosti v letech 1837 až 1847 zařadily Českou Skalici mezi nejvýraznější obrozenecká centra té doby a dění v provinčním městečku přivedly na stránky novin a časopisů. Tradice slavností s výstavou jiřin byla přerušena v roce 1847 po rozsáhlém požáru města a úmrtí kněze Františka Hurdálka, zakladatele spolku pěstitelů jiřinek. Slavnosti byly obnoveny v roce 1925.

Jiřiny jsou původem z Mexika, v Evropě se objevily poprvé roku 1789, kdy byly dovezeny do botanické zahrady v Madridu. Pěstují se jak na malých zahrádkách, tak i ve veřejných sadech a parcích. Řezané květy jsou poměrně trvanlivé a hodí se pro vazbu kytic, věnců a jiných květinových dekorací.

ry mha


Zdroj: ČTK, 13. 9. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 22:22