Agris.cz - agrární portál

V Litoměřicích začal 45. ročník Zahrady Čech, o veletrh je velký zájem

11. 9. 2021 | ČTK

V Litoměřicích včera začal 45. ročník veletrhu pro zahrádkáře, pěstitele a kutily Zahrada Čech. Letos je o tři dny kratší, než bylo zvykem, a to z důvodu nižšího zájmu ze strany prodejců a růstu nákladů na služby a materiály. Před pandemií koronaviru veletrh navštěvovalo zhruba 90.000 lidí, loni jich přišla polovina. Ředitelka Městských kulturních zařízení (MKZ), které akci pořádají, Michaela Mokrá dnes ČTK řekla, že věří v obdobnou návštěvnost jako byla před rokem 2020. Veletrh potrvá do 15. září.

"Já doufám, že návštěvnost Zahrady Čech bude stejně významná jako v těch předchozích letech. My se modlíme, aby to byl vícnež v minulém roce, protože bychom se chtěli vrátit k té naší tradiční devadesátitisícové návštěvnosti," uvedla Mokrá.

Letos se Zahrada Čech koná poprvé pod měststkou příspěvkovou organizací MKZ. Starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč (ODS) řekl, že jde o zkvalitnění akce. "To, že jsme spojily kulturní akce, které se konaly v areálu Zahrady Čech s těmi, které pořádalo Mětské kulturní zařízení, je jenom dobře," uvedl Chlupáč.

Na veletrh mířily už ráno stovky lidí. Od kruhového objezdu u Terezína se tvořily kolony, které se táhly až k výstavišti. Projet trvalo podle zjištění ČTK asi půl hodiny.

Veletrh je první letošní akcí na litoměřickém výstavišti, v loňském roce byla Zahrada Čech jedinou uspořádanou výstavou v areálu o rozloze 6,5 hektaru. Při vstupu na výstaviště není potřeba žádné potvrzení o testu, očkování či bezinfekčnosti. Všichni se tak do areálu výstaviště dostanou s platnou vstupenkou bez dalšího omezení. Návštěvníci musejí dodržovat rozestupy ve frontách, v pavilonech je nutné mít nasazenou ochranu úst a nosu. V areálu jsou k dipozici dezinfekce.

Mezi vyhledávaný sortiment patří i letos sadba, cibuloviny, květiny, zahradní potřeby, zahradní technika, hnojiva nebo postřiky. Lidé porovnávají ceny česneku, cibule, kupují i květiny. Nechybí nářadí a různé zlepšováky.

Veletrh je otevřen do 15. září denně od 09:00 do 17:00. Mezi sortimentem nechybí pokojové a venkovní rostliny, trvalky, stromy, keře, zahradní technika, osiva či nářadí.


Zdroj: ČTK, 11. 9. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 08:01