Agris.cz - agrární portál

Pardubický kraj chce nepřímo podpořit výrobce regionálních potravin

10. 9. 2021 | ČTK

Pardubický kraj chce nepřímo podpořit výrobce regionálních potravin. Jejich prodej bude podmínkou získání dotace na podporu provozu venkovských prodejen. Dosud dotační program tento požadavek neměl. Základní částku, kterou mohou žadatelé získat, je 120.000 korun na jednu prodejnu, stejnou částku musí vynaložit sami. ČTK to řekl krajský radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil (za ČSSD).

"Základní částka je podmíněna tím, že splní povinnou publicitu, které získaly ocenění MLS Pardubického kraje a že zároveň nabídnou minimálně dva tyto výrobky ve své prodejně," uvedl Krčil. Ocenění se uděluje už mnoho let, těchto regionálních potravin je kolem stovky.

Kromě toho mohou provozovatelé prodejen získat další bonusy, pokud budou nabízet regionální produkty. Mohou si vybírat ze čtyř kategorií - maso a masné výrobky, pečivo, mlékárenské výrobky a nápoje. Pokud budou nabízet výrobky z těchto kategorií, mohou získat až 40.000 korun ročně. "Je to pozitivní motivace. Nikoho nenutíme, aby se toho účastnil, ale dáváme každému prostor, aby se do toho zapojil," řekl Krčil. Změny dotačního programu na podporu venkovských prodejen bude schvalovat krajské zastupitelstvo 21. září.

Pardubický kraj se také zapojí do programu ministerstva průmyslu a obchodu Obchůdek 21+. Ten je určen na podporu prodejen v sídlech do 1000 obyvatel. Celkem budou v tomto dotačním titulu připraveny tři miliony korun. Na jednu prodejnu bude moci získat provozovatel až 100.000 korun. Krajský dotační titul je určen primárně pro obce do 500 obyvatel, případně do velikosti sídla 700 obyvatel. Souběh žádostí možný nebude.


Zdroj: ČTK, 10. 9. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 14:36