Agris.cz - agrární portál

Obce chtějí s ministry dále řešit svoz odpadů či podporu pro statutární města

9. 9. 2021 | ČTK

Svaz měst a obcí chce s ministry nadále řešit například výběr poplatků za svoz odpadů, podporu pro statutární města nebo plán na obnovu vodárenské infrastruktury. Po dnešním jednání zástupců svazu s členy vlády to řekl jeho předseda František Lukl. Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) se například k odpadům opět sejdou s obcemi zástupci ministerstev životního prostředí, vnitra a financí.

"Bylo by logické, aby občan, který si vyváží 400litrovou popelnici jednou měsíčně, neplatil stejně jako občan, který vyváží stolitrovou čtyřikrát měsíčně. Důraz na ekologii by měl být zaznamenán," řekl Lukl.

Z hlediska odpadů dnes zástupci svazu s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO) řešili také problematiku stavebních recyklátů. "Na našich sběrných dvorech se kumulují betony ze staveb, byli bychom rádi, kdyby byly využívány. Budeme hledat způsob, jak zvýhodnit recykláty nad primárními surovinami. Mnohdy stavebníci raději sáhnou k primárnímu zdroji než k recyklátu, a je to škoda," poznamenal Lukl.

Primátoři podle něj upozorňovali, že jsou regionální funkce center velkých měst, které se neodrážejí v jejich financování. Velká statutární města například musejí ze svého rozpočtu financovat divadla, filharmonie či zoologické zahrady. Podle Dostálové je problém zejména u okresních měst se zhruba 25 až 30 tisíci obyvateli, které nedostávají takovou podporu z evropských fondů a národní programy se na ně také nevztahují.

Jednání se týkalo rovněž sportovní infrastruktury, podle Lukla by neměl být dělán rozdíl mezi podporou její výstavby v rámci spolků, tělovýchovných jednot a územních samospráv.

S ministerstvem školství chtějí obce jednat o koeficientu na žáka. "V rámci rozpočtového určení daní obce dostávají devítiprocentní podíl za žáka, který v dané obci navštěvuje školu. Je otázka, jestli tento koeficient nenavýšit, neboť provozní a investiční náklady se zvyšují," řekl Lukl. S ministerstvem zemědělství pak chce řešit způsob financování obnovy vodárenské infrastruktury.


Zdroj: ČTK, 9. 9. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 17:14