Agris.cz - agrární portál

Na Vysočině zbývá posekat sedm procent polí s obilím, výnos je zatím jako loni

7. 9. 2021 | ČTK

Na Vysočině ještě zbývá sklidit sedm procent polí s obilovinami což představuje 9280 hektarů. Po přestávce způsobené dešti mohly kombajny znovu vyjet v minulých dnech. Sklizená je řepka. Všechno obilí zatím v tomto kraji dostali pod střechu jen zemědělci na Třebíčsku, nejpomaleji postupují žně na Pelhřimovsku. Vyplývá to z údajů, které dnes ČTK poskytla jihlavská okresní agrární komora. Průměrný výnos u obilovin se zatím pohybuje okolo 6,1 tuny a je srovnatelný s minulým rokem.

Závěr sklizně se protáhl kvůli dešťům. "Jak se udělalo pěkně, hodně to poskočilo." řekl dnes ČTK ředitel jihlavské agrární komory Vlastimil Vaněk. Předpokládá, že pokud teď vydrží pěkné počasí, mohly by být všechny obiloviny na Vysočině posečené tento týden, nejpozději do pátku.

Žně na Vysočině letos začaly ve druhé polovině července, podobně jako vloni, zatímco o rok dřív vyjely kombajny v prvním červencovém týdnu. Před rokem končila sklizeň obilovin na Vysočině v prvních zářijových dnech.

Na níže položeném Třebíčsku měli letos zemědělci nejlepší výnosy u obilovin i řepky. Obilovin sklidili z hektaru v průměru přes 6,4 tuny a řepky skoro 3,7 tuny. V kraji byl letos u řepky průměrný výnos necelé 3,4 tuny, zatímco vloni se z hektaru sklidilo v průměru 3,8 tuny.

Přes šest tun se u obilovin dostal letošní průměrný výnos kromě Třebíčska na Havlíčkobrodsku a Jihlavsku. K šesti tunám se blíží také na Pelhřimovsku, kde na konci minulého týdne ještě zemědělcům zbývalo posekat pětinu z celkových 23.100 hektarů polí s obilovinami.

Společnost Selekta Pacov na Pelhřimovsku měla obiloviny na 300 hektarech, žně ukončila v neděli. Většinu obilí se podle ředitele Josefa Diviše podařilo sklidit včas a v celkem dobré kvalitě. Po deštích sekli pracovníci posledních asi 15 hektarů. "To je obilí, které půjde na krmení," řekl.

Řepka olejná letos na Vysočině uzrála na 35.600 hektarech. Obiloviny měli zemědělci na 132.975 hektarech polí, sklizeno bylo do neděle 123.695 hektarů.


Zdroj: ČTK, 7. 9. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 09:24