Agris.cz - agrární portál

Islandští koně jsou v Brně na veletrhu Animal Tech poprvé

6. 9. 2021 | ČTK

Veletržní premiéru zažívají v Brně na veletrhu Animal Tech a Národní výstavě hospodářských zvířat dva islandští koně. Toto neobvyklé plemeno přijela do Brna představit Anna Divesová z farmy Vikinghorse Milevo, která se nachází nedaleko Kladrub u Stříbra. Islandští koně se výborně hodí pro rekreační jezdectví i do náročného terénu, řekla na veletrhu ČTK Divesová, která do Čech přivezla prvního islandského koníka v roce 2007. Nyní vlastní jeden z největších chovů těchto koní v Česku, má 35 kusů.

"Jejich hlavním specifikem jsou dva takzvané mimochody, tölt a skeid. Tölt je pro jezdce velmi pohodlný a pro koně zase úsporný. Na Islandu jej využívali pro jízdu na dlouhé vzdálenosti. Zatímco při töltu není fáze, kdy by měl kůň všechny čtyři nohy ve vzduchu, skeid je dvoudobý pohyb se čtyřmi fázemi, při kterým se střídají laterální končetiny s létající fází, kde žádná noha nemá kontakt se zemí," uvedla Divesová V podstatě jsou oba mimochody mnohem plynulejší než běžné koňské kroky.

Islandské koníky, kteří jsou menší než obvyklá jezdecká plemena, chválí jejich chovatelka také pro jejich povahu. "Jsou nenároční, trpěliví, ochotní, empatičtí, učenliví a za všech okolností spolehliví. Jejich využití je všestranné, jsou skvělými partnery na vandrech a vyjížďkách, kde zvládnou i velmi těžký terén. Dokáží však bodovat i v disciplínách, jako je drezura nebo zápřah," uvedla.

Islandští koně dobře snášejí také rozmary počasí. Od přírody jsou velmi dobře vybavení pro pobyt venku i za mrazivého počasí. To je paradoxně v posledních letech v Česku trochu problém. "Po slunovratu jim začne růst zimní srst, která je velmi hustá a teplá. Problém je, že v posledních letech se před Vánoci mrazů v Česku nedočkáme, proto koně v říjnu i listopadu částečně holím, aby jim nebylo horko," dodala Divesová.

Na veletrhu jsou kromě islandských koní k vidění i další méně obvyklá plemena koní. Nejen u dětských návštěvníků bodovali američtí miniaturní koně z farmy Acro. Jsou menší než poníci, kteří patří k jejich předkům stejně jako koně arabští, a původně se používali pro práci v dolech.

Veletrh živočišné výroby Animal Tech a Národní výstava hospodářských zvířat trvají na brněnském výstavišti až do středy 8. září. V pavilonech P a F je k vidění téměř tisíc zvířat.


Zdroj: ČTK, 6. 9. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 10:50