Agris.cz - agrární portál

Déšť a chlad hrozny nepoškodí, musí ale přijít babí léto

1. 9. 2021 | peprconsulting.cz

Chladný a deštivý závěr srpna úrodu vína pravděpodobně neohrozí. Vinaři dál předpokládají zahájení sklizně okolo 15. září, tedy v termínu, který je pro tuzemské vinařské lokality z dlouhodobého hlediska normální. Současný vývoj počasí ale oddaluje termín prodeje burčáku a zkracuje čas na přípravu Svatomartinského vína.

Současné teploty pod 20 stupňů Celsia a nadbytek srážek prozatím nezpůsobily větší škody na úrodě vinných hroznů. „O úrodu se neobáváme. Čekáme ale na babí léto, tedy suchý a teplý podzim. Vinice s úrodou máme připraveny na kvalitní dozrávání,“ říká vinohradnický manažer skupiny BOHEMIA SEKT a ředitel vinařství Habánské sklepy Josef Svoboda.

Letošní úroda prozatím vypadá slibně. Množství hroznů na rostlinách je mírně nadprůměrné a díky současným dešťům se bobule nalévají na maximum. To by mělo zaručovat vysokou šťavnatost.

Zahájení sklizně hlavních odrůd, jako je Müller Thurgau, očekávají na Břeclavsku přibližně 15. září. Oproti několika posledním létům začne vinobraní o dva až tři týdny později. „V našem vinařství se vždy sklízelo okolo poloviny září, tento termín z historického pohledu považujeme za normální. Pouze v poslední dekádě bylo více ročníků, kdy jsme zahajovali sklizeň už v srpnu a z tohoto pohledu je tento termín pozdější,“ vysvětluje Josef Svoboda.

V důsledku chladného jara, pozdního odkvetení révy a chladnějšího podzimu se letos posouvá prodej oblíbeného burčáku. Zahájení sklizně v polovině září rovněž znamená, že vinaři budou mít méně času na přípravu tradičního Svatomartinského vína, které se uvádí do prodeje vždy 11. listopadu. „Vinaři budou mít letos honičku, protože bude jen málo času na přípravu Svatomartinského vína do lahví. Už jsme to ale v minulosti zažili a zvládneme to i letos,“ dodává Josef Svoboda.

Kontakt pro média:

Michaela Vrbová

Senior PR manager, PEPR Consulting

vrbova@peprconsulting.cz

+420 737 755 094


Zdroj: peprconsulting.cz, 1. 9. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 15:55