Agris.cz - agrární portál

MŽP a MZe neslučovat, shodli se straničtí experti

30. 8. 2021 | ČTK

Nebudeme chtít sloučit ministerstvo zemědělství se životním prostředím, shodli se straničtí zemědělští odborníci v diskusi na agrosalonu Země živitelka. Naopak prosazují vyšší spolufinancování evropského Programu rozvoje venkova, který v současnosti republika kofinancuje z 35 procent.

"Pokud bych o tom uvažoval, tak bych si hned dal pár facek," řekl o slučování resortů europoslanec Ivan David (SPD). Koalice Pirátů a Starostů by také nebyla pro slučování, podle jejího zástupce Pavla Čížka by ale bylo potřeba vytvořit koordinační skupiny pro lepší spolupráci obou resortů. Poslanci Petr Bendl (ODS), Marian Jurečka (KDU-ČSL) a Jaroslav Faltýnek (ANO) všichni ve shodě řekli, že by pro slučování nebyli.

U kofinancování evropského programu by si Faltýnek přál, aby byla na úrovni okolních zemí, tedy mezi 55 a 60 procenty. Není si ale jistý, že se ve státním rozpočtu najde dost peněz. Podle Davida by také mělo být kofinancování vyšší než v současnosti.

"Všichni si přejeme maximum, ale střílet tady od boku procenta, to by bylo velmi populistické," řekl Bendl. Podle něj jsou v ČR obrovské regionální rozdíly, například mezi rozvojem venkova v pohraničí a v centrálních částech státu.

Evropský rozvojový program přináší zemědělcům v takzvaném druhém pilíři evropské zemědělské politiky, tedy Programu rozvoje venkova, peníze na investice. V prvním pilíři zemědělci získávají peníze například na dotace na plochu nebo na pěstování některých plodin. Ze současného Programu rozvoje venkova mohli zemědělci, potravináři a lesníci čerpat do roku 2020 až 97 miliard korun. Podíl českého rozpočtu na programu byl 35 procent, zbytek byly evropské zdroje. Agrární komora ČR chce, aby v dalším období stát spolufinancoval evropský rozvojový program alespoň ze 60 procent.


Zdroj: ČTK, 30. 8. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 20:19