Agris.cz - agrární portál

Zemědělcům stále zbývá sklidit skoro čtvrtina polí s obilím

25. 8. 2021 | ČTK

Zemědělcům stále zbývá sklidit téměř čtvrtina polí s obilím. Posekáno je 76,2 procenta ploch. Včera to v komentáři ke sklizni uvedlo ministerstvo zemědělství. Loni zbývala touto dobou necelá desetina ploch. Do závěru vstupuje sklizeň řepky, které je už posekáno 95,6 procenta s průměrným výnosem 3,11 tuny na hektar. Loni činil výnos z hektaru 3,42 tuny.

Nejpomalejší sklizně základních obilovin jsou v Karlovarském, Libereckém a Moravskoslezském kraji, v prvním z jmenovaných se nesklidila ještě ani polovina ploch.Výnos pšenice ozimé, tedy hlavní pěstované plodiny, činí v průměru 6,78 tuny na hektar, loni to bylo o 0,43 tuny na hektar méně. Kvalita analyzované pšenice je podle ministerstva dobrá, příznivé jsou také výsledky na obsah mykotoxinů.

Úplně nebo skoro sklizená řepka je ve Zlínském, Jihomoravském a Plzeňském kraji, nejpomaleji se postupuje v Královéhradeckém a Karlovarském kraji.

Letošní sklizně obilovin komplikovaly deště, pole byla podle vyjádření Agrární komory ČR na začátku srpna podmáčená, lokálně se tvořily až močály. Zemědělci tak nemohli vyjet na některá pole s technikou, aby se do měkké půdy nezabořili. Žně tak měly několikatýdenní zpoždění. Zemědělci by letos měli sklidit v Česku 6,995 milionu tun základních obilovin, o čtyři procenta méně než loni. Úroda řepky by pak měla meziročně klesnout o 13,3 procenta na 1,079 milionu tun, odhadl již dříve Český statistický úřad. Podle mluvčího Zemědělského svazu ČR Vladimíra Píchy bude sklizeň obilovin na zrno nejspíš průměrná, neví se však, jestli bude mít obilí vysokou kvalitu.


Zdroj: ČTK, 25. 8. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 00:21