Agris.cz - agrární portál

V Ústeckém kraji je sklizena polovina ploch s obilím a téměř veškerá řepka

18. 8. 2021 | ČTK

Žně v Ústeckém kraji jsou za polovinou. Výnos je u pšenice zhruba o 15 procent vyšší než loni. Řepka je sklizena z 96 procent, její úroda je podprůměrná. Hraboši zemědělce po loňské kalamitě letos netrápí. ČTK to dnes řekl předseda krajské agrární komory Jaroslav Brožka.

Kombajny posekaly zhruba dvě třetiny ploch s ozimou pšenicí, kterou letos pěstitelé oseli zhruba 57.000 hektarů. Průměrný výnos je podle údajů ministerstva zemědělství 6,53 tuny na hektar. Republikový průměr je 6,80 tuny na hektar. "Pokud vydrží počasí bez deště, hlavní žně tento týden v podstatě skončí a do neděle bude 90 procent sklizeno," uvedl Brožka. Regionu se vyhnuly pondělní bouřky a nepršelo ani v noci na úterý.

Žně jsou zpožděny právě kvůli dešti v předchozích týdnech. "Měli jsme strach, že se zhorší kvalita, což se nepotvrdilo. Relativně jsme tak zatím spokojeni. Jarní ječmen hodnotit nemůžeme, protože tam je sklizeno velmi málo, uvidíme, zda kvalita bude sladovnická," uvedl předseda.

Horší úroda stejně jako v předchozích dvou letech je u řepky. Výnos je 2,84 tuny na hektar, republikový průměr je 3,09 tuny na hektar. "Řepka hůř vzcházela, porost byl oslaben a byla i zima, projevit se mohl ještě dopad loňské kalamity hrabošů," uvedl Brožka. Přemnožení hraboši v Ústeckém kraji zkomplikovali setí řepky. Někteří pěstitelé zaseli kvůli tomu později a plodina pak špatně vzešla.

Hraboši na polích stále jsou, ale je jich podle Brožky podstatně méně a zásah do úrody je minimální. Loni hlodavci sežrali na některých místech až 80 procent úrody. "Roli hrálo to, že byla skutečně zima a za druhé máme více vody na polích, oproti loňsku spadlo o 120 milimetrů vody více. Třetím faktorem je to, že mezi přemnoženými hraboši se šířily různé choroby," uvedl Brožka.

Do dvou týdnů mohou mít zemědělci obilí pod střechou. Cena za výkup se liší podle uzavřených kontraktů, důležitá bude ta na konci žní.

fir jw


Zdroj: ČTK, 18. 8. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 21:10