Agris.cz - agrární portál

ČHMÚ Brno: Červnové průtoky byly mírně podprůměrné, dosáhly 92 pct

5. 8. 2021 | ČTK

Červnové průtoky v řekách, které monitoruje brněnská pobočka Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), dosáhly 92 procent obvyklého stavu. Mezi hranicí sucha a dlouhodobým průměrným průtokem byla většina sledovaných vodních toků. Na blogu brněnských hydrometeorologů to uvedli Jana Boráková a Jáchym Brzezina.

Brněnská pobočka má na starosti jihovýchodní část republiky - území Jihomoravského kraje, větší část Zlínského kraje a východní oblasti Kraje Vysočina. Průtoky odborníci zjišťovali na 70 měrných stanicích. Podle těchto dat červnové průtoky odpovídaly 92 procentům dlouhodobého měsíčního průtoku z let 1981 až 2010.

Většina sledovaných vodních toků byla mezi hranicí sucha a dlouhodobým průměrným průtokem, šlo o 56 stanic. Naopak vodnost toků v oblastech, kde spadlo více srážek, byla nad normálem. "Byly to především toky odvodňující Ždánický les a Chřiby - Trkmanka a Kyjovka a Litava, dále pak Haná, Jevišovka a Rokytná," uvedli hydrometeorologové.

Stupně povodňové aktivity toky koncem června dosáhly na deseti stanicích, hladiny se zvedly jen mírně. Nejvýše vystoupala Jevišovka, kdy v profilu pod nádrží Jevišovice krátce překročila druhý povodňový stupeň.

Hydrometeorologové od loňského léta zaznamenávali pravidelně nadprůměrné průtoky v řekách, výjimkou byl až letošní březen a duben. Například loni v červnu dosáhly 215 procent, v červenci stejně jako v září 163 procent, v srpnu 157 procent. V říjnu to bylo dokonce 485 procent a v listopadu 238 procent. Loni na jaře byla situace oproti zbytku roku opačná, například březnové hodnoty odpovídaly jen 37 procentům dlouhodobého měsíčního průtoku. Letos v březnu to bylo 63 procent, v dubnu 57 procent.


Zdroj: ČTK, 5. 8. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 14:19