Agris.cz - agrární portál

Veterináři provedli za pololetí 170 kontrol trhů, chyba byla v 17 procentech

28. 7. 2021 | ČTK

Veterináři za pololetí provedli zhruba 170 kontrol prodejců na farmářských trzích, závadu zjistili v 17 procentech z nich. Nejčastěji šlo o porušení tzv. zásad výrobní a hygienické praxe, kam patří nedodržování správných teplot nabízených výrobků nebo jejich nedostatečná ochrana před kontaminací. Loni za pololetí provedli 208 kontrol, v 21 z nich zjistili závadu, sdělili dnes zástupci Státní veterinární správy (SVS) novinářům.

"Velmi závažné zdravotní důsledky zejména při teplém počasí může pro spotřebitele mít nedodržení teplot při skladování a nabízení produktů. Povinností prodejců na trzích je udržovat zboží při stanovených teplotách. Na tuto skutečnost se při kontrolách veterinární inspektoři zejména v horkých dnech soustřeďují," řekl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

V Praze, kde je nejvíc trhů, udělali veterináři za pololetí 48 kontrol, chybu našli v devíti případech. "Nejčastějším problémem byly závady při manipulaci s nabízenými produkty a také chybějící či nedostatečné označení zboží. Někteří prodejci nedodrželi teploty potravin či prodávali zboží nejasného původu," uvedla ředitelka odboru veterinární hygieny Městské veterinární správy v Praze Kateřina Březinová.

Za celý loňský rok provedli veterináři 430 kontrol trhů, meziročně jich bylo o 23 procent méně. Pokles kontrol souvisel podle nich s pandemií. "Alespoň jednu závadu zjistili veterinární inspektoři loni v 57 případech. Podíl kontrol se závadou dosáhl podobně jako v roce 2019 zhruba 13 procent. Výše uložených pokut v roce 2020 přesáhla 370.000 Kč," uzavřel mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Dnes se veterináři setkali s novináři na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad, kde před objektivy kamer zkontrolovali několik prodejců. V jednom případě zjistili, že prodejce neoznačil vejce. Přiznal, že pochybil a vejce stáhl z trhu. U vajec je doba spotřeby 21 dní po snášce, takže když je doznačí, tak není problém, aby je prodával dále," uvedla veterinární inspektorka po kontrole. Prodejce také bude muset předložit doklady ohledně mléčných produktů, které nebyly jeho výroby.

Podle ředitelky Březinové dostávají veterináři ohledně farmářských trhů od spotřebitelů ročně jednotky podnětů. "Zákazníci upozorňují na nesprávnou manipulaci s potravinami, někdy na nesprávné značení," řekla. Podle ní by měli být spotřebitelé kritičtí, v případě pochybností by si neměli produkty kupovat.


Zdroj: ČTK, 28. 7. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 08:08