Agris.cz - agrární portál

Distributor Mentos a Chupa Chups v ČR přes pokles tržeb zvýšil zisk

28. 7. 2021 | ČTK

Společnost distribuující bonbony Mentos a lízátka Chupa Chups Perfetti Van Melle ČR loni meziročně více než zdvojnásobila zisk na zhruba 23 milionů Kč. Tržby jí ale klesly o necelých 11 procent na 481,3 milionu Kč. Společnost to uvádí ve výroční zprávě umístěné ve Sbírce listin. Firmě klesly hlavně prodeje do zahraničí.

Podnik vedle dovozu a distribuce cukrovinek vyváží do deseti evropských států, například na Slovensko, do Bulharska nebo do Slovinska. Ovládá ji nizozemský Van Melle International Trust. Kromě lízátek a bonbonů dováží čokoládu značky Jacquot nebo slané pochoutky Dupetky.

"Společnost byla v uplynulém období, stejně jako celý svět, ovlivněna pandemií covid-19. Společnost byla nucena přijmout určitá opatření, aby vyrovnala pokles tržeb na domácím a exportních trzích způsobený touto nepříznivou situací, díky čemuž si zajistila nárůst hospodářského výsledku a současně neohrozila svůj budoucí vývoj," píše vedení firmy v dokumentu.

Největší tržby, přes 120 milionů korun, měla firma za prodej bonbonů Mentos v ČR, do zahraničí jich prodala za necelých 70 milionů Kč. Meziročně se tak suma z prodejů těchto bonbonů snížila o zhruba 40 milionů Kč. Za lízátka Chupa Chups v ČR získala přes 81 milionů Kč, v zahraničí pak přes 96 milionů. Meziročně tak šlo o pokles o více než 81 milionů Kč. Společnost zaměstnává 33 lidí, sedm je ve vedení firmy.

Tržby české pobočky předního světového výrobce cukrovinek Nestlé loni vzrostly zhruba o 100 milionů Kč na 11,5 miliardy korun. Zisk naopak klesl o 100 milionů, tedy zhruba 17 procent, na 504 milionů Kč. Konkurence v podobě Ferrero Česká za 12 měsíců končících loňským srpnem vzrostly tržby o zhruba 18 procent, překonaly tak tři miliardy korun. Zboží za více než dvě miliardy Kč se prodalo v ČR, zbytek byl vývoz na Slovensko. Zisk společnost zvýšila skoro o pětinu na 61,95 milionu Kč. Konkurenční firmy Mars Czech a Haribo CZ zatím loňské výsledky nezveřejnily.


Zdroj: ČTK, 28. 7. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 03:09