Agris.cz - agrární portál

Vlna veder a sucha může zhoršit potravinovou krizi v KLDR

27. 7. 2021 | ČTK

Severní Korea čelí v souvislosti s vlnou veder a sucha zemědělským škodám. Pravděpodobně to prohloubí potravinovou krizi v zemi, informovala s odvoláním na státní média agentura Kjódó.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un v červnu přiznal, že země čelí nejhoršímu nedostatku potravin za více než deset let. K "napjaté situaci" přispívají kromě počasí i mezinárodní sankce a závislost Severní Koreje na Číně, se kterou kvůli šíření koronaviru uzavřela hranice ještě neprodyšněji než dříve.

Úhrn srážek činil v zemi od začátku roku do poloviny července 21,2 milimetru, což je přibližně čtvrtina průměru a druhá nejnižší hladina v záznamech meteorologických pozorování po roce 1981, uvedla oficiální Korejská centrální tisková agentura.

Teploty dosahují v některých oblastech až 35 stupňů Celsia, v důsledku čehož vysychají tisíce hektarů rýžových a kukuřičných polí, které jsou v Severní Koreji jedním z hlavních zdrojů potravy.

KLDR uvedla v nedávné zprávě zaslané Organizaci spojených národů (OSN), že je vystavena "negativním dopadům přírodních katastrof" jako je snížená zemědělská produkce, ztráta půdy a vodních zdrojů. Produkce obilovin klesla v roce 2020 kvůli sérii tajfunů a povodní z desetiletého maxima 6,65 milionu tun v roce 2019 na 5,52 milionu tun v roce 2020.

Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) v červenci varovala, že 25milionová KLDR bude v příštích třech měsících nutně potřebovat zvýšený dovoz potravin i obchodní a potravinovou pomoc, uvedl jihokorejský portál NK News, který se specializuje na dění v Severní Koreji.

I přes nedostatek potravin se ale nezdá, že by Severní Korea v nedávné době dovezla potraviny z Číny, která je jejím nejbližším a v ekonomických otázkách nejdůležitějším spojencem, píše Kjódó.


Zdroj: ČTK, 27. 7. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 03:18