Agris.cz - agrární portál

Výnosy obilovin a řepky na Chrudimsku by letos mohly být průměrné i mírně lepší

20. 7. 2021 | ČTK

Výnosy obilovin a řepky na Chrudimsku by letos mohly být průměrné i mírně lepší. Záležet bude ještě na vývoji počasí. Bouřky také část porostů poškodily, řekl ČTK předseda Okresní agrární komory v Chrudimi Jaroslav Kopista.

"Po přívalových deštích leckde obilí leží, někde padaly kroupy. U raných odrůd, které leží na poli, nelze dopředu říct nic rozumného, je velká naděje, že může dojít k vytvoření odpadní zadiny. Pokud by srážky pokračovaly, dojde k porůstání," uvedl Kopista. Zrna by pak mohla začít klíčit už uvnitř klasu, což kvalitu obilí snižuje.

Výnosy řepky očekává Kopista standardní. Pouze v lokalitách, které byly postiženy kroupami, by mohly být horší. "Chtělo by to, aby přišlo období měsíčního sucha. Půda je tak napitá, že by sklizeň způsobila víc škody než užitku. Během žní potřebujeme počasí bez přeháněk," řekl Kopista.

Na Pardubicku se již místy začal sklízet ječmen. Podle statistik ministerstva zemědělství zatím výnos dosahuje 6,32 tuny z hektaru, vloni to bylo 6,08 tuny z hektaru. Doposud bylo k 18. červenci sklizeno 3,66 procenta ploch osetých touto plodinou. Zemědělci se také chystají začít sklízet rané odrůdy pšenice.

Výnosy obilovin v Pardubickém kraji loni meziročně klesly přibližně o půl tuny na necelých šest tun z hektaru. Ovlivnilo je deštivé počasí i přemnožení hraboši. Výnosově lépe si vedla řepka, z 3,12 tuny v roce 2019 stoupl minulý rok výnos na 3,43 tuny z hektaru.

dos sd kš


Zdroj: ČTK, 20. 7. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 21:07