Agris.cz - agrární portál

FAO: Světové ceny potravin v červnu poprvé za 12 měsíců klesly

9. 7. 2021 | ČTK

Světové ceny potravin se v červnu poprvé za 12 měsíců snížily. Přispěl k tomu pokles cen rostlinných olejů, obilovin a mléčných výrobků, informovala dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). V květnu její index cen potravin vystoupal na maximum od září 2011. Celosvětová sklizeň obilovin letos podle odhadu FAO dosáhne téměř 2,8 miliardy tun, což je o něco méně než předchozí odhad. Jde ale stále o rekordní roční sklizeň.

Souhrnný index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, se meziměsíčně snížil o 2,5 procenta na 124,6 bodu. Meziročně ale index vykazuje růst o 33,9 procenta.

Index cen obilovin v červnu meziměsíčně klesl o 2,6 procenta, meziročně vzrostl o 33,8 procenta. Ceny kukuřice se snížily o pět procent - částečně kvůli vysokým výnosům v Argentině, které překonaly očekávání, a díky lepším podmínkám sklizně ve Spojených státech.

Index cen rostlinných olejů se meziměsíčně snížil o 9,8 procenta. Přispěl k tomu zejména pokles ceny palmového oleje, kde se odrazilo očekávání vyšší produkce u předních výrobců a nedostatek čerstvé poptávky po dovozu. Klesla i cena sójových a řepkových olejů.

Index cen cukru se zvýšil o 0,9 procenta a je nejvýše od března 2017. Ceny zvýšila nejistota ohledně dopadů nepříznivého počasí na výnosy v Brazílii, která je největším světovým vývozcem cukru.

Cenový index pro mléčné výrobky se snížil o jedno procento. Největší pokles zaznamenalo máslo, a to kvůli rychlému poklesu celosvětové dovozní poptávky a mírnému nárůstu zásob, zejména v Evropě.

lsk spr


Zdroj: ČTK, 9. 7. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 14:10