Zdravotníkům nebo dětem pomáhají s následky koronaviru koně i psi

Únava, zhoršení fyzické kondice nebo psychické problémy mohou být následky onemocnění covid-19. Pomáhat s nimi dokážou zvířata. Česká hiporehabilitační společnost (ČHS) spustila od poloviny června Post-covidový program. Ten je podle předsedkyně ČHS Věry Lantelme-Faisan vhodný třeba pro školy, zdravotníky i další, kteří o nemocné pečují. Koně také utužují vztahy mezi dětmi nebo rodinami, které byly pandemií narušeny. Vedle nich pomáhají zlepšit náladu třeba canisterapeutičtí psi.

„Unikátní program je vytvořen pro pacienty po prodělané nemoci covid-19, u kterých přetrvává jeden nebo více problémů ve fyzické nebo psychické rovině. Program je vhodný pro děti i dospělé a jeho obtížnost je přizpůsobena aktuálnímu stavu každého individuálního pacienta. Dále je určen pro zdravotnické pracovníky v první linii, pomáhající profese a neformální pečující, kteří jsou obzvláště v době pandemie ohroženi vyčerpáním a syndromem vyhoření,“ popisuje předsedkyně České hiporehabilitační společnosti (ČHS) Věra Lantelme-Faisan.

Po prodělané nemoci přetrvávají u některých osob dlouhodobé následky, mezi které patří zvýšená únava, zhoršená fyzické kondice, svalová slabost nebo psychické obtíže.

„Kvalifikovaní terapeuti a instruktoři ve Střediscích doporučené hiporehabilitace ČHS pracují se speciálně připravenými hiporehabilitačními koňmi se zaměřením na pozitivní ovlivnění těchto symptomů, a to při práci ze země nebo ze sedla,“ pokračuje Lantelme-Faisan. Kontakt s koněm je doplněn dalšími metodami, mezi které patří zejména relaxační techniky, respirační fyzioterapie, psychoterapie, sociálně terapeutické činnosti a krizová intervence.

Ve svitavské organizaci Bonanza Vendolí, která je členem ČHS, se programy zaměřují zejména na rodiny s dětmi, děti v nízkoprahových zařízeních nebo na třídní kolektivy. Těm pomáhají například po dlouhém odloučení utužovat vztahy v kolektivu. „Oslovily nás školy, které prosily o pomoc se stmelením některých třídních kolektivů, které byly covidovým obdobím narušeny. Již proběhly dva specializované hiporehabilitační programy pro žáky 3. třídy a 7. třídy, na pondělí byl domluvený další program pro žáky 4. třídy základní školy,“ říká předsedkyně organizace Lenka Buchtová.

„Pro pomáhající profese je zase cílem programu v bezpečném prostředí zažít pocit úlevy, získat pozitivní prožitky při motivující činnosti s koňmi a naučit se jednoduché relaxační techniky, které mohou následně uplatňovat pravidelně v běžném denním životě,“ pokračuje Lantelme-Faisan.

Psi pomáhají hlavně lidem, kteří byli dlouho v izolaci

Úlevu a zpestření nabízí lidem také střediska s canisterapeutickými psy. Třeba Pomocné tlapky navštěvují zejména domovy pro seniory. „U seniorů je to především vytržení ze stereotypu a izolace způsobené situací spojenou s covidem. Klienti jsou nadšeni z návštěvy chlupáčů a také 'osoby' zvenčí,“ popisuje ředitelka organizace Hana Pirnerová.

„Jak zařízení, tak jednotlivci se mohou obrátit na společnost s požadavkem o terapii. Vše se domlouvá individuálně, podle potřeb klienta. Máme jak osobní terapeuty, kteří jsou z řad trenérů společnosti, ale také síť dobrovolnických týmů, které jsme proškolili a otestovali,“ říká Pirnerová.

Ředitelka organizace Pestrá Jana Sirotková potvrzuje, že i jejich klienti, kteří onemocnění prodělali, využili pomoc canisterapeutického psa. „Jak při pasivním polohování, kdy dochází k uvolnění svalstva i stresových situací, tak při aktivní canisterapii, kde zejména u dětí bylo možné prostřednictvím hry se psem odfiltrovat a zjemňovat dopady pandemické situace,“ uzavírá Sirotková.

Zájemci o canisterapii se mohou obrátit na jednotlivé organizace a výcviková centra. Informace o hiporehabilitačních programech mohou najít na stránkách České hiporehabilitační společnosti. Lidé si je prozatím platí sami. ČHS plánuje jednat s pojišťovnami, že by je v budoucnu mohly proplácet.