Hlavní obsah

Český ryzlink poprvé zabodoval na prestižní soutěži

Na největší mezinárodní soutěži ryzlinků na světě Best of Riesling 2021, konané pravidelně v kolébce těchto vín v Německu, dosáhlo na skvělé třetí místo v nejprestižnější kategorii suchých ryzlinků B\V vinařství z moravských Ratíškovic s Ryzlinkem rýnským 2015, pozdní sběr. Takto vysoké ocenění v silné světové konkurenci získalo víno z České republiky vůbec poprvé.

Foto: Archiv B/V vinařství

Sklepmistr Jiří Toman s vínem, které v německé domovině ryzlinků dobylo světovou špičku.

Článek

Oceněnému vínu udělila porota vysokých 92 bodů (z celkových 100), což mu vyneslo celkové třetí místo v kategorii 1, tedy suché ryzlinky se středním obsahem alkoholu. Vysoké hodnocení poroty dosahující téměř 90 bodů pak získaly ještě další čtyři Ryzlinky rýnské z B\V vinařství a dva Ryzlinky VOC z vinařství Sonberk.

„Třetí místo bereme skoro jako vítězství. Pravidelně na této soutěži bodují hlavně domácí vína z regionu Porýní. Umístění vín ze zahraničí je tedy opravdu výjimečné,“ komentuje úspěch sklepmistr vinařství Jiří Toman.

Rašení révy mělo největší zpoždění za čtvrt století

Domácí

B\V vinařství si už na začátku června přivezlo velkou zlatou medaili z mezinárodní soutěže Bacchus Madrid také za ryzlink, tentokrát ale Ryzlink rýnský 2017 pozdní sběr. Sklepmistr Jiří Toman byl zde zároveň vyhlášen nejlepším enologem za nejlepší kolekci vín a nejlépe hodnocené víno ČR.

Soutěž Best of Riesling se každoročně pořádá v německém Neustadt an der Weinstrasse, v oblasti Porýní-Falc, lokalitě, odkud odrůdy ryzlinků pochází.

Do letošního ročníku soutěže se přihlásilo 2400 ryzlinků z celého světa. Porota hodnotila vína v osmi kategoriích. Vítězové vzešli především ze známých vinařství z oblastí Falcka, Středního Rýna a Mosely. Mimo Německo byla úspěšná hlavně vinařství z Francie, Rakouska, Austrálie a také České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám