Agris.cz - agrární portál

Prodejci džusů Relax a Kubík vzrostly loni přes koronavirus zisk i tržby

8. 6. 2021 | ČTK

Zisk prodejce nealkoholických nápojů Maspex Czech loni meziročně vzrostl o 14 procent na 150 milionů Kč. Tržby za prodej zboží vzrostly o 8,2 procenta na 1,55 miliardy Kč. Společnost, která mimo jiné prodává džusy Relax, to uvedla ve výroční zprávě umístěné ve Sbírce listin.

Zisk firmě, kterou vlastní polská společnost Maspex Wadowice Group, roste několik let v řadě, předloni šlo o 45 procent, o rok dříve o 36procentní nárůst, v roce 2017 o 61 procent. Firmě také stoupají tržby, v roce 2015 šlo o společnost s obratem 845 milionů Kč. Růst plánuje i letos.

"Rok 2020 bude navždy rokem, kdy se objevila epidemie koronaviru. První slibné měsíce roku byly vystřídány šokem ze zasažení virovou epidemií. Po počáteční nejistotě, co můžeme očekávat, přišly v polovině března první omezení a restrikce," uvedlo v dokumentu vedení společnosti. Uzavření gastronomického segmentu podle něj na firmu tvrdě dopadlo.

"Prakticky ze dne na den se přestala prodávat malá impulsní balení. Distanční výuka nám zcela jasně ukázala, jak významní jsou školáci, coby spotřebitelé Kubíka a Relax víčka s hláškou," dodala společnost. Loňský rok byl ale mimořádně úspěšný pro značku energetických nápojů Tiger.

Firma už dříve uvedla, že přesáhla 30procentní podíl na trhu ovocných nápojů, nektarů a 100procentních džusů. Kromě značky Relax prodává značky Figo, tonik Original River, Caprio, Márka a další. Distribuuje také instantní produkty pod značkami Coffeeta, což jsou smetany do kávy, nebo La Festa (káva 3v1). Loni firma zaměstnávala 69 lidí, meziročně o čtyři více.

Polská společnost v ČR ovládá ještě Fonteu sídlící ve Veselí nad Lužnicí. Ta vyrábí nápoje značek Olé, Gordon, ale také pramenité vody AquaBella. Předloni firmě meziročně klesl zisk o 62 procent na zhruba 1,7 milionu korun. Tržby jí meziročně stouply 20 procent na 518,6 milionu korun. Loňské výsledky zatím nezveřejnila.


Zdroj: ČTK, 8. 6. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 23:05