Agris.cz - agrární portál

MZe má na odškodnění chovatelů 130 milionů, půjdou hlavně na chřipku

11. 5. 2021 | ČTK

Ministerstvu zemědělství vzrostl rozpočet na kompenzace chovatelů za nebezpečné choroby na 130 milionů korun. ČTK to dnes sdělil mluvčí úřadu Vojtěch Bílý. Resort peníze navyšoval kvůli ptačí chřipce, původně se na letošní rok počítalo s 60 miliony Kč. Podle mluvčího Státní veterinární správy Petra Vorlíčka je situace klidnější, vir ale mezi divokými ptáky stále je. Zatím poslední ohnisko se objevilo 18. dubna. V ČR se letos utratilo zhruba čtvrt milionu ptáků, nemoc citelně zasáhla chovy kachen firmy Perena.

Od firmy ministerstvo registruje šest žádostí o zálohu na náhradu v celkové výši 36 milionů Kč. Veterináři došetřují, zda Perena neporušila biologickou bezpečnost, choroba se objevila v 12 jejích chovech. Ve správním řízení by jí za to hrozila dvoumilionová pokuta.

"Současná data naznačují pozvolný ústup nákazy a snižování infekčního tlaku. Chovatelům drůbeže pomáhá především teplejší počasí v posledních dnech. Stále však bude nutné počítat s rizikem zavlečení nákazy do chovu kontaminovanou podestýlkou nebo krmením," sdělil ČTK prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Veterináři upozorňují, že s příchodem jara se snižuje migrace ptáků, což vede ke snížení cirkulace viru v populaci volně žijících opeřenců. Jenom za poslední dubnový týden ale bylo potvrzených 71 ohnisek v evropských chovech drůbeže a 16 případů u jiných ptáků. V ČR sice ne, ale u všech sousedních států se nějaký případ vyskytnul.

"Výskyt dalších ohnisek v ČR v tomto roce je obtížné předpovídat. Současná nákazová situace se uklidňuje, nicméně virus je v populaci volně žijících ptáků přítomen a jeho zavlečení do chovů je stále reálné. Navíc na podzim dojde k další migraci ptáků a může dojít ke zhoršení situace," dodal mluvčí veterinářů.

Nákaza se u divokých ptáků nedá ovlivňovat. Do budoucna je podle mluvčího možné, že se bude chřipka spolu s většími počty neklecových volných chovů více dostávat mezi hospodářskou drůbež. "To je velice reálné riziko, se kterým je nutno počítat," doplnil.

V ČR bylo letos nahlášeno podle veterinárních statistik 65 podezření, ze kterých se potvrdilo 36 ohnisek. Celkem bylo vyšetřeno 140 ptáků, z toho bylo 49 pozitivních. Ve většině případů šlo o subtyp choroby H5N8, v jednom na Zlínsku o H5N5. Od začátku roku pak veterináři potvrdili chřipku v 28 místech u divokého ptactva.


Zdroj: ČTK, 11. 5. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 05:10