Agris.cz - agrární portál

V sadech ve Zlínském kraji nemrzlo, rozkvetlé ovocné stromy jsou v pořádku

4. 5. 2021 | ČTK

V sadech ve Žlutavě na Zlínsku a Buchlovicích na Uherskohradišťsku zůstaly dnes ráno teploty nad nulou, přestože meteorologové varovali před možnými mrazy. Rozkvetlé švestky, višně, hrušně a jabloně jsou na obou místech v pořádku, řekli dnes ČTK pěstitelé. Přízemní mrazíky se mohou v regionu podle předpovědi objevit ještě ve čtvrtek ráno.

V ovocných sadech ve Žlutavě nyní podle jejich majitele Aleše Marčíka kvetou švestky a začínají rozkvétat jabloně. Poškozené nejsou. "Tady dnes mráz nebyl, nejméně bylo myslím přes dva stupně nad nulou," řekl Marčík.

Pěstitel očekává, že ve Žlutavě neklesnou teploty pod nulu ani ve čtvrtek. "Myslím si, že mrznout bude spíš v nížinách kolem Moravy a jinde v údolích, ale tady na kopci asi ne, měl by i foukat vítr, který to rozfouká. Aby u nás mrzlo, muselo by být bezvětří a pás studeného vzduchu," uvedl Marčík.

Sady ve Žlutavě zaujímají plochu 34 hektarů. Zhruba na 15 hektarech jsou vysazeny švestky, na deseti hektarech jabloně, na sedmi hektarech meruňky a na dvou hektarech hrušně. Část ovocných stromů tam poškodily mrazy v dubnu. "Odrazilo se to na meruňkách. Tam je tak více než polovička zmrzlých. Žádné další ovocné stromy poškozené nemáme, byly ještě zavřené," doplnil Marčík.

V sadech společnosti Lukrom plus v Buchlovicích na Uherskohradišťsku nyní kvetou višně, vysazeny jsou tam na 22 hektarech. Rozkvetlé jsou i hrušně. Ani v sadech v Buchlovicích však podle jejich vedoucího Jaromíra Tabarky dnes nemrzlo. "Hodnoty byly plusové, byly plus dva stupně. Žádné škody nevznikly," řekl Tabarka.

Domnívá se, že mráz sady nezasáhne ani ve čtvrtek. "Počasí sledujeme, máme modely. Pokud je ale mrazík hodinku dvě těsně pod nulou, tak se toho vůbec nebojíme. Tady by snad ve čtvrtek mrznout nemělo vůbec," uvedl Tabarka. V dubnu podle něj v sadech zmrzla zhruba třetina meruněk.

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu bude noc z dneška na středu teplejší. Ve Zlínském kraji může znovu mrznout v noci ze středy na čtvrtek a ve čtvrtek ráno, kdy by se nejnižší noční teploty měly pohybovat mezi plus čtyřmi stupni Celsia až nulou, místy meteorologové však v regionu očekávají přízemní mráz.


Zdroj: ČTK, 4. 5. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.05.2024 18:00