Agris.cz - agrární portál

ČHMÚ Brno: Březnové průtoky byly podprůměrné, dosáhly 63 pct

3. 5. 2021 | ČTK

Březnové průtoky v řekách, které monitoruje brněnská pobočka Českého hydrometeorologické ústavu (ČHMÚ), dosáhly 63 procent obvyklého stavu. Mohl za to i deficit vody z tání sněhové pokrývky. Na blogu brněnských hydrometeorologů to dnes uvedli Jana Boráková a Jáchym Brzezina. Hydrometeorologové evidovali posledních několik měsíců průtoky nadpůměrné.

Brněnská pobočka má na starosti jihovýchodní část republiky - území Jihomoravského kraje, větší část Zlínského kraje a východní oblasti Kraje Vysočina. Průtoky odborníci zjišťovali na 71 měrných stanicích. Podle těchto dat březnové průtoky odpovídaly 63 procentům dlouhodobého měsíčního průtoku z let 1981 až 2010.

"Hydrologická situace na tocích, spadajících do územní působnosti pobočky Brno, byla po stránce vodnosti toků příznivá. Ač nižší měsíční průměr značí deficit vody z tání sněhové pokrývky, obvyklý pro březnové měsíce v referenčním období, čemuž přispělo i březnové počasí, které bylo mírně chladnější s méně srážkami," uvedli hydrometeorologové.

Ve srovnání s dlouhodobým průměrným průtokem totiž byla více než polovina sledovaných vodních toků nad tímto průměrem (šlo o 53 stanic). Mezi hranicí sucha a dlouhodobým průměrným průtokem pak bylo 18 stanic. Šlo především o levostranné přítoky Moravy, tedy oblast Zlínska a Uherskohradišťska.

Méně srážek znamenalo i klidné hladiny vodních toků. Překročení nejnižšího stupně povodňové aktivity hydrometeorologové v březnu zaznamenali jen na dvou stanicích, a to na stanici VD Nová Říše a VD Hubenov. V obou případech jde o stanice pod nádržemi.

Hydrometeorologové od loňského léta pravidelně zaznamenávali nadprůměrné průtoky v tocích. Například loni v červnu dosáhly 215 procent, v červenci stejně jako v září 163 procent, v srpnu 157 procent. V říjnu to bylo dokonce 485 procent a v listopadu 238 procent. Na jaře byla situace oproti zbytku roku ale opačná, například březnové hodnoty odpovídaly jen 37 procentům dlouhodobého měsíčního průtoku.


Zdroj: ČTK, 3. 5. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 15:19