Agris.cz - agrární portál

Začíná platit novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích – lepší ochrana spotřebitelů před dvojí kvalitou potravin

28. 4. 2021 | MZe ČR

Tisková zpráva – Od 12.5.2021 začíná platit novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích. Novela přináší dlouho diskutovaný zákaz prodeje tzv. potravin dvojí kvality. Potraviny s odlišnými vlastnostmi již nebudou smět být spotřebiteli stejně prezentovány a to pod pokutou až do výše 50 milionů korun. Zákaz bude kontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

„Díky této novele již spotřebitelé nebudou klamáni, nabízením potravin, které mají odlišné vlastnosti, ale jsou spotřebitelům nenabízeny ve stejném obalu, označení, barvě, grafice či se stejným marketingem. O přijetí tohoto ustanovení Česká republika usilovala několik let“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Novela dále zpřísňuje podmínky pro označení masa logem „Česká potravina“. Maso musí být ze zvířat již nejen poražených, ale také narozených a chovaných v ČR. S logem „Česká potravina“ bude tak spotřebitel mít jistotu, že zvíře bylo chováno jen v České republice.

Zákon o potravinách již dlouho pomáhá předcházet plýtvání potravinami. V tomto ohledu novela zpřesňuje právě mechanismus pro poskytování potravin maloobchodem neziskovým organizacím.

Dalšími novinkami, které přispějí ke zvýšení ochrany spotřebitele, jsou uvedení zákona do souladu s novým unijním nařízením o úředních kontrolách a novely dalších zákonů. Novelu zákona o potravinách doprovází i novela zákona o Státní zemědělské a potravinářské inspekci, která přináší nová oprávnění SZPI při provádění kontrol při obchodování na internetu. V této souvislosti novela zákona o bankách umožňuje SZPI získat od bank nezbytné informace ke ztotožnění kontrolované osoby.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství


Zdroj: MZe ČR, 28. 4. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 23:46