Agris.cz - agrární portál

Veterináři očekávají u ptačí chřipky zklidnění, stát vyplatí 100 mil.Kč

21. 4. 2021 | ČTK

Stát očekává, že chovatelům za vybitou drůbež kvůli ptačí chřipce letos vyplatí jako náhradu zhruba 100 milionů korun. ČTK to dnes sdělil mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. V ČR je zatím 36 ohnisek choroby. Podle mluvčího Státní veterinární správy (SVS) Petra Vorlíčka se situace zklidňuje, teplé slunečné dny by mohly šíření nákazy ještě zpomalit. Agrární komora ČR upozorňuje na výpadek kachen na českém trhu kvůli vybití chovů ve firmě Perena, dopady pocítí zřejmě i spotřebitelé kvůli zdražení kachního masa.

Stát spočítal, že škody zatím dosáhly zhruba 100 milionů korun. "Tato částka představuje kromě náhrady za utracenou drůbež a zlikvidovaná násadová vejce také náhradu nákladů spojených s utrácením, asanací utracené drůbeže, nařízenou ohniskovou dezinfekcí, dezinsekcí a deratizací, náhradu ztráty spojené s případnou likvidací krmiva a náhradu prokázaných ztrát způsobených výpadkem produkce kvůli provádění nařízených mimořádných veterinárních opatření," vypočetl Bílý. Zemědělský resort vyjednává s ministerstvem financí o navýšení rozpočtu úřadu právě na tento výdaj.

Stát zatím vyřídil prvních šest žádostí od vlastníků malochovů, vyplatil za ně 103.000 Kč. První žádosti z komerčních chovů očekává v tomto týdnu. Není jasné, kolik peněz nakonec vyplatí. V největších zasažených chovech společnosti Perena se chřipka potvrdila ve 12 lokalitách. "V současných ohniscích bude 89.000 usmrcených kachen celkem, což je 15 procent z celkového počtu kachen v ČR a znamená to 60 procent rozmnožovacích chovů v Česku," připomíná mluvčí Agrární komory ČR Barbora Pánková. Mluvčí ministerstva pak upozornil, že podle zákona náhradu neposkytne, pokud chovatel neplnil řádně povinnosti biologické bezpečnosti.

Hospodářský dopad nebude příliš velký u chovů slepic, kde zatím bylo vybito 175.000 nosnic, což znamená zhruba dvě procenta českých chovů. "Šíření nákazy však dopadá na export násadových vajec do Ruska, která slouží k zakládání chovů. Zákaz vyvážet se nyní vztahuje na Zlínský, Moravskoslezský, Pardubický, Plzeňský, Jihočeský, Středočeský kraj a Vysočinu. Ruské úřady současně českým chovatelům zvýšily byrokracii bez ohledu na to, zda tito chovatelé drůbeže působí v zasaženém kraji, nebo ne," uvedla Pánková. Podle ní pak může situaci do budoucna zkomplikovat i současná diplomatická roztržka.

Dopady ale budou u kachen. Spotřebitelé je nejspíš pocítí na zvýšených cenách za kachní maso. "Masivní výpadek kachen na českém trhu navíc naruší celý výrobní koloběh od chovatelů přes porážky až po obchod. Zejména v případě porážek se obvykle služby zamlouvají dlouho dopředu," uzavřela.

Chovatelé spolu s veterináři doufají v teplé počasí, které by další přenos chřipky ztížilo. "V dubnu nebyl v ČR potvrzen žádný výskyt nakažlivé chřipky u volně žijících ptáků. Současná data naznačují pozvolný ústup nákazy a snižování infekčního tlaku," vysvětlil Vorlíček. S příchodem slunečních dní se pak očekává snížení migrace ptáků. "Nicméně stále bude nutné počítat s rizikem zavlečení nákazy do chovu kontaminovanou podestýlkou nebo krmením. Proto by i nadále měly být striktně dodržovány zásady biologické bezpečnosti," doplnil.

Chřipka není jenom v ČR, připomínají veterináři. V dubnu se zatím potvrdila v Evropě ve 120 chovech, což se dotklo více než tří milionů ptáků.


Zdroj: ČTK, 21. 4. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 14:19