Agris.cz - agrární portál

Ptačí chřipka pronikla do dalších dvou chovů kachen na Královéhradecku

20. 4. 2021 | ČTK

Ptačí chřipka se rozšířila do dalších dvou chovů kachen firmy Perena na Královéhradecku. Na farmách v Novém Městě a v Klamoši nedaleko Chlumce nad Cidlinou bude utraceno celkem asi 14.000 kachen. ČTK to včera řekl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Nové Město a Klamoš jsou od sebe vzdálené asi 2,5 kilometru. Letos jde o 35. a 36. ohnisko ptačí chřipky v Česku.

Likvidaci plemenných kachen v Novém Městě i Klamoši mají na starost hasiči, stejně jako likvidaci jiných chovů firmy Perena. Utrácení kachen by mělo začít ve středu a hasiči by vše chtěli ve středu i ukončit. Počítáme s nasazením asi 100 profesionálních a dobrovolných hasičů z jednotek z celého kraje," řekla ČTK mluvčí hasičů Martina Götzová.

V oblasti na pomezí Královéhradeckého, Středočeského a Pardubického kraje bylo od poloviny března do dneška zasaženo ptačí chřipkou již 12 chovů kachen společnosti Perena. Dosud bylo v jejích deseti chovech vybito asi 84.000 kachen.

Veterináři již dříve uvedli, že na hospodářstvích firmy Perena byla špatně nastavena pravidla biologické bezpečnosti, nebo se tato pravidla nedodržovala. "V současnosti stále probíhá u chovatele intenzivní epizootologické šetření, pro které byl na SVS ustaven zvláštní tým odborníků na nákazy zvířat a biologickou bezpečnost," uvedl Vorlíček.

Jednatelka Pereny Lenka Lešová se k situaci s odkazem na nedostatek času a jiné starosti nevyjádřila. "Zavolejte si třeba za tři, za čtyři měsíce," řekla ČTK.

Krajská veterinární správa v oblasti kolem nakažených chovů vymezí tříkilometrové ochranné pásmo a pásmo dozoru o poloměru deseti kilometrů a v těchto pásmech vyhlásí mimořádná veterinární opatření.

Předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá nedávno uvedla, že v ČR je již vybitá většina rodičovských hejn kachen. Budou-li ohniska přibývat, může podle ní nastat úplný výpadek produkce jednodenních kachňat v ČR. Situace se podle ní určitě promítne v nedostatku kachen na výkrm v ČR.

Firma Perena z Chlumce nad Cidlinou je jednou z nejvýznamnějších kachních líhní v Evropě. Společnost sídlí v Chlumci nad Cidlinou a chovy má i na dalších místech v regionu. V roce 2019 se tam vylíhlo 14 milionů kachňat.

Zdeněk Rychtera 


Zdroj: ČTK, 20. 4. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 23:37