O víkendu se začne oteplovat, na horách ale pokračuje pravá zima

Druhý nápor zimy v letošním dubnu se projevil víc na horách než v nížinách. Dole totiž sníh tento týden tál, ale na horách je od úterka celodenní mráz. Sníh proto přibývá podobně jako uprostřed zimy.

A vypadá to, že se ve vysokých polohách udrží, a dokonce ještě připadne. Na českých horách přisněžilo od začátku týdne mezi deseti a dvaceti centimetry, a dokonce i na Vysočině, kde už zimní sníh roztál, zase leží souvislá pokrývka.

Vůbec nejvíc ale sněžilo v Jeseníkách a Beskydech. Lysá hora změřila ve čtvrtek o 66 centimetrů víc sněhu než v pondělí a dalších 35 centimetrů připadlo do pátečního rána – sněhu už je metr a půl. Tolik ho tam neměli za celou zimu.

Sníh na českých horách (situace ve čtvrtek)
Zdroj: ČT24

Také dubnový přírůstek nového sněhu bude zřejmě mimořádný. Víc než půl metru připadlo ve čtvrtém měsíci po roce 2000 jen dvakrát. Kdo si pamatuje loňský rok, tak 15. dubna na Lysé hoře roztály poslední dva centimetry sněhu.

Na horách bude i víkend ještě zimní, a i když výstraha před novým sněhem v pátek ráno končí, i tento den může připadnout až 15 centimetrů sněhu. V sobotu a v neděli už jen do pěti centimetrů. Teploty se v horách dostanou nad nulu až v neděli odpoledne. To v nížinách je před námi pozvolné oteplování.

Jak bude o víkendu
Zdroj: ČT24


Každý den až do pondělí bude o stupeň nebo dva tepleji než předcházející den. Sněhové přeháňky v nižších polohách se změní v dešťové. Chvílemi bude i svítit slunce. Vítr by měl být o víkendu slabý.

Také rána budou postupně čím dál tím méně mrazivá, do neděle nicméně může ještě mrznout i v nižších polohách, příští týden už by mrazy měly provázet rána hlavně v horských údolích a mrazových kotlinách. Období, kdy se můžou na jaře ranní mrazy vrátit, ovšem trvá až do května.