Agris.cz - agrární portál

V Liberci začaly farmářské trhy, letos budou ve středu a ve čtvrtek

15. 4. 2021 | ČTK

V Liberci začaly farmářské trhy, o devět dní dřív než loni. Původně měly začít už 4. března, plány organizátorů ale zhatila koronavirová omezení. Na rozdíl od minulých let budou letos trhy nejen ve čtvrtek, ale i ve středu. Včera byl ale zájem kupujících malý, středa je novinkou a prodejcům nepřálo ani počasí. Kvůli koronavirovým restrikcím je navíc centrum Liberce ve srovnání s dobou před covidem stále téměř liduprázdné.

"Loni se sezona docela povedla a trhovci nás začali přesvědčovat, abychom to zkusili roztáhnout do dalších dní. Původně jsme zvažovali i jiné dny, ale nakonec z toho vyšla středa, kdy se nám podařilo dát dohromady nejvíc malých prodejců, kteří sem budou na trhy jezdit. Čtvrtky chceme zachovat v každém případě, ty středy uvidíme, jak se chytí, ale věřím, že to půjde," řekl dnes ČTK organizátor libereckých trhů Ondřej Červinka, který na místě dohlížel. Nával nakupujících ale zvládat nemusel, žádné davy tam nebyly.

U radnice v centru města se dnes sešla desítka prodejců, v příštích týdnech by podle Červinky měli přibývat další. "Měl bych tady o tři, čtyři prodejce víc, ti sem ale v důsledku vládních nařízení nemohou. Keramika, košíkáři, kosmetika, řemeslníci. Jezdí mi sem paní s originálním dětským oblečením, ta teď taky přijet nemůže," dodal. Právě řemeslníci podle něj na koronavirová opatření doplácejí nejvíc. Většinou jsou odkázaní právě na trhy, ale na farmářské teď nemohou a jiné se konat nesmí.

Na otevření farmářských trhů se těšil i majitel Zemědělské farmy K.E.K. Robert Erlebach, který na libereckém trhu tradičně prodává mléko, tvaroh a sýry z vlastní produkce a jezdí například i na trhy do Mnichova Hradiště. "V tom malém objemu, který děláme, se nedostaneme do velkých obchodů, takže prodáváme hlavně na trzích. Nejen pro nás, ale i pro řadu pěstitelů jsou životně důležité," řekl ČTK. Lidi navíc podle něj stále víc zajímá, odkud jídlo, které kupují, pochází a zájem o trhy stoupá.

"Většina našich zákazníků u nás nakupuje pravidelně, byli jsme s nimi v kontaktu i v době, kdy trhy nebyly. Naše výrobky mají omezenou trvanlivost, a tak jsme jim jednou týdně vozili tašky s objednaným zbožím," dodal. Koronavirová pandemie, kdy lidé víc zůstávali doma a museli vařit, podle něj loni zvýšila o trhy zájem. "Odhaduju to možná až na třetinu," poznamenal. Kvůli omezením, kdy se trhy konat nemohly, ale i Erlebachova firma pocítila propad tržeb. Někteří farmáři podle něj kvůli nejistotě a měnícím se pravidlům podnikání vzdali a nechali se zaměstnat jinde, aby měli nějakou jistotu.

Farmářské trhy se postupně rozjíždějí i v dalších městech. Už ve čtvrtek si budou moci ovoce, zeleninu, bylinky, mléčné či masné výrobky nakoupit lidé na trzích v České Lípě. V sobotu se otevře tržnice na náměstí v Turnově na Semilsku.


Zdroj: ČTK, 15. 4. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 15:08