Agris.cz - agrární portál

Poslanci ANO většinově podpoří senátní verzi novely o potravinách bez kvót

14. 4. 2021 | ČTK

Poslanecký klub hnutí ANO většinově podpoří senátní verzi novely zákona o potravinách, jež ze sněmovního návrhu mimo jiné vypouští povinnost, aby maloobchodní řetězce prodávaly od příštího roku minimálně 55 procent českých potravin. Na včerejší tiskové konferenci před schůzí Sněmovny to řekl šéf klubu Jaroslav Faltýnek.

Senát v polovině března odmítl povinný podíl tuzemských potravin v českých obchodech. Novelu vrátil Sněmovně s návrhem na vypuštění návrhu, který do zákona navrhli poslanci za SPD. Kvóty na potraviny by se měly vztahovat na obchody s plochou nad 400 metrů čtverečních a na zákonem stanovené potraviny. Očekává se, že Sněmovna návrh znovu nepodpoří.

Faltýnek řekl, že kvóty podporoval, předseda hnutí a premiér Andrej Babiš je ale kategoricky proti. "My jsme se dneska domluvili na klubu, že většinově podpoříme senátní verzi, která je bez kvót. Předpokládám, že bude schválena a o sněmovní verzi se vůbec hlasovat nebude," poznamenal.

Průmyslové i potravinářské organizace napsaly v tomto týdnu poslancům, aby schválili senátní verzi. Návrh dolní parlamentní komory naopak podporuje například Agrární komora ČR.

Kvóta, kterou při jednání původně podpořili poslanci, se nemá týkat maloobchodních prodejen do 400 metrů čtverečních a specializovaných prodejen. Přesnou definici specializované prodejny by mělo určit ministerstvo zemědělství.

Kvóty se mají týkat potravin, které se dají v ČR vyprodukovat. V mnoha případech v nich ale ČR není soběstačná, jde například o květák, brokolici, jahody nebo vepřové maso. Zákon původně zakazuje dvojí kvalitu potravin.


Zdroj: ČTK, 14. 4. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 01:53