Agris.cz - agrární portál

Kellogovy lupínky jedí lidé už 125 let

13. 4. 2021 | ČTK

Americký lékař a člen církve Adventistů sedmého dne John Kellogg získal před 125 lety, 14. dubna 1896, patent na kukuřičné lupínky, tedy pokrm, bez kterého si dnes miliony lidí nedokážou představit svou snídani. Kellogg, mimo jiné přesvědčený bojovník proti masturbaci, vynalezl novou úpravu kukuřičných zrn spolu se svým mladším bratrem Willem, když hledal nový dietní pokrm pro své pacienty v sanatoriu v Battle Creeku ve státě Michigan.

Kukuřičná zrna společně vařili, pak je lisovali a nakonec opékali. Kellogg je považoval za všelék. Byl totiž zastáncem myšlenky, že výživa s nízkým obsahem bílkovin posiluje tělesnou i duševní odolnost a prodlužuje život. Z řady dalších jeho dietních "vynálezů" se nejen v americké kuchyni uchytilo ještě burákové máslo.

John Kellogg, který se narodil v únoru 1852, ale nebyl jen otcem populární potraviny (slavnou firmu Kellogg's ale založil jeho bratr), ale ve své době i známou lékařskou osobností. Velký vliv na jeho život měla adventistická víra, kvůli které byl propagátorem vegetariánství, což jej nakonec vedlo i k objevu lupínků. Ostře odmítavý postoj měl ale k sexu, přestože byl ženatý. S manželkou však měli oddělené ložnice a všech osm dětí adoptovali. Lékař Kellogg zemřel v prosinci 1943.


Zdroj: ČTK, 13. 4. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 02:06