Agris.cz - agrární portál

Ekofrukt: Zájem o ovoce a ovocné tyčinky se po propadu blíží dlouhodobému stavu

12. 4. 2021 | ČTK

Zájem o ovoce a ovocné tyčinky se po loňském poklesu na počátku pandemie blíží dlouhodobému stavu. Zda mráz v posledních dnech poškodil květy ovocných stromů, zatím není jasné, protože letos vykvétají oproti předchozím dvou letům později, uvedl na dotaz ČTK jednatel slánské firmy Ekofrukt Tomáš Richtr. Společnost se zabývá pěstováním ovoce a výrobou ovocných tyčinek.

"Například meruňky kvetly v posledních dvou letech již v březnu, v letošním roce očekáváme jejich vykvetení při dalším zvýšení teplot," uvedl jednatel. Při mrazech proto společnost zatím žádný zásah na jejich ochranu neprováděla. "V úvahu by přicházelo pouze zapalování parafínových svící v sadech třešní, případně meruněk, a to v případě mrazů do cca minus čtyř stupňů Celsia. Při vyšších mrazech jsou již zásahy neúčinné," dodal Richtr. V letošním roce společnost plánuje vybudovat protidešťovou ochranu nového sadu třešní a namontovat protikroupový systém v sadu jabloní a hrušek.

Za poslední rok se podle jednatele z pohledu společnosti poptávka po ovoci snížila jen velmi mírně. "U tyčinek byl na začátku epidemie v loňském březnu pokles prodejů poměrně značný, v současné době se již poptávka blíží dlouhodobému stavu," doplnil jednatel s tím, že nyní rostou prodeje tyčinek jak na tuzemském trhu, tak v zahraničí.

Ovoce Ekofrukt pěstuje na zhruba 200 hektarech, v roce 2019 měl tržby přibližně 200 milionů korun a zisk činil osm milionů korun. Výsledky za loňský rok společnost ještě nezveřejnila.


Zdroj: ČTK, 12. 4. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 07:10